Про те, що найбільше хвилює молодих мам

На їхні запитання відповідає Олена ВЛАСОВА, кандидат медичних наук, асистент кафедри педіатрії та дитячих інфекційних хвороб Буковинського державного медичного університету.

                      Не поспішайте, природа мудра!

«Донці п`ять місяців. Вона зовсім не хоче лежати, але сидіти сама ще не може. Скажіть, чи можна її висаджувати? Чи правда те, що коли дівчаток рано саджати, це може негативно вплинути на їхнє здоров`я?».

Олександра Мамчук, Чернівці

– Для несформованого хребта малюка сидіння є значним навантаженням, тому малюк повинен до нього готуватися поступово. Більшість дітей починають сидіти з п`яти-шести місяців, «ліниві» дітлахи можуть сісти й у вісім місяців. Помічаючи, як сильно дитинка бажає сісти, мами часто поспішають з цим. Та раджу не висаджувати дитину доти, доки вона не зможе самостійно (без будь-якої сторонньої допомоги!) потягнутися до ніжок та сісти, і провести у вертикальній позиці кілька хвилин. та це не означає, що не можна гратися з дитиною, підтягуючи її до сидячого положення, або саджати собі на коліна, або ж у візочку підкладати під спинку подушку, щоби дитина була у положенні напівсидячи.

Існує точка зору, що дівчаток не бажано висаджувати рано, оскільки це може призвести до загину матки. Хоча насправді загин матки – це генетична особливість будови органів, тому раннє сидіння анітрохи не впливає на це.

Маленьких «живчиків» добре якомога частіше викладати на животик: багато дітей саме з цієї позиції вчаться не лише повзати, але й сідати.

Водночас, хочу застерегти: надто раннє висаджування не корисне ні для хлопчиків, ні для дівчаток. У маленьких дітей ще не сформований м’язево-зв’язковий апарат, тому примусове сидіння може викликати викривлення хребта та порушення розвитку тазових кісток. А оскільки малюк ще не може самостійно прямо утримувати спинку, він горбиться, це призводить ще й до деформації грудної клітини – порушується дихання.

                            

               З імуностимуляторами – обережно!

«Сину 2 роки. Нещодавно він почав ходити до садочка і сильно хворіти. Підкажіть, які загальнозміцнюючі, імуномоделюючі препарати можна йому подавати?».

Тетяна Бівзюк, Кіцманський район

– Не потрібно давати жодних спеціальних препаратів для зміцнення імунної системи, оскільки дитина повинна самостійно пройти адаптаційний період до садочка. Згодом вона хворітиме значно менше. Річ у тім, що активне використання імуностимулюючих препаратів у ранньому віці може бути шкідливим для дітей. Імунітет завершує формуватися лише у п`яти-шестирічному віці. І не треба йому заважати самостійно працювати. Регулярне вживання імуностимуляторів може викликати низку захворювань за рахунок «порушеного» функціонування імунної системи. Будьте обережні з цим!

(Закінчення у наступному числі)

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *