Податковий кредит за договором іпотеки

Громадяни України при поданні до податкових інспекцій декларації про доходи мають право включити до складу податкового кредиту з податку з доходів фізичних осіб частину суми процентів за іпотечним кредитом, сплачених ними у 2008 році.

Скористатися податковим кредитом на сплачені за іпотечним кредитом проценти мають право громадяни в яких договори на отримання кредиту на придбання (будівництво) житла відповідають одночасно наступним умовам:

– у кредитному договорі має бути зазначено, що його видано на придбання (будівництво) житла, яке приймається кредитором у заставу;

– до кредитного договору в обов’язковому порядку має бути укладений договір іпотеки (застави) нерухомого майна, що придбавається чи будується;

– договір про іпотечний кредит та договір іпотеки мають бути укладеними після 1 січня 2004 року;

– договір іпотеки обов’язково має бути нотаріально посвідченим; кредит має бути отриманий від банку, а договір про іпотечний кредит укладено на термін не менше, ніж 5 років.

Для отримання податкового кредита за договором іпотеки громадянин повинен визначити об’єкт житлової іпотеки основним місцем проживання шляхом реєстрації (внесення відомостей до паспортного документу).

Для отримання податкового кредиту громадянин повинен у 2009 році подати до податкової інспекції за місцем проживання декларацію про доходи. Проте, у разі отримання таким громадянином протягом минулого 2008 року окремих видів прибутків, з яких при їх нарахуванні чи виплаті податок не утримувався, при отриманні іноземних доходів або в разі отримання доходів від особи, яка не є підприємством або підприємцем, таких громадянин зобов’язаний задекларувати такі доходи до 1 квітня 2009 року.

Бланки декларацій можна безкоштовно отримати в органах податкової служби.

Відділ масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПА в Чернівецькій області

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *