Податкова декларація: Хто? Коли? Навіщо? Як?

9 лютого закінчується термін подання річної декларації про доходи підприємцями.

Декларацію про доходи можуть не подавати лише ті підприємці, які 2009-го сплачували єдиний податок, не отримували доходів з інших джерел (від непідприємницької діяльності) та подали звіт платника єдиного податку до органів державної податкової служби.

Усі решта підприємців декларацію про доходи повинні подавати обов’язково, тобто, ті, які в році, що минув, протягом будь-якого часу перебували на звичайній системі оподаткування, незалежно від того, чи провадилася діяльність у цьому періоді та чи були отримані доходи.

У декларації мають зазначатися:

■ доходи, отримані за 2009 рік (якщо такі були) – за місцем роботи (заробітна плата, дивіденди, премії, інші грошові та натуральні виплати, винагороди, доходи від роботи за сумісництвом, за договорами цивільно-правового характеру, авторські винагороди, доходи від виконання разових та інших робіт); іноземні доходи;

■ суми, сплачені протягом року за торгові патенти, відповідно до Закону України «Про патентування деяких видів підприємницької діяльності»;

■ відомості про прогнозний сукупний оподатковуваний (чистий) дохід у 2010 році;

■ відомості про власність громадянина.

Під час заповнення підсумкової декларації платнику податків слід звернути увагу на такі моменти:

1) якщо протягом року підприємець працював за декількома системами оподаткування:

■ поєднував роботу за фіксованим податком з діяльністю, оподатковуваною у звичайному порядку;

■ одну частину року сплачував єдиний податок, а в другій використовував іншу систему оподаткування);

■ як пересічний громадянин одержував дохід, прирівняний до доходу від зайняття підприємницькою діяльністю (здавання в оренду майна, посередницька діяльність тощо), – суми оподатковуваних у різному порядку доходів (витрат, пов’язаних з їхнім отриманням, сплачених податків) у пункті 1.3. відображаються окремо.

2) загальна сума податку з доходів фізичних осіб, до якої включаються зобов’язання стосовно ПДФО, що виникли у звітному році через здійснення підприємницької діяльності, зменшується на суму, сплачену у звітному році за торгові патенти, що придбавають згідно із Законом «Про патентування деяких видів підприємницької діяльності», – але не розмір валового доходу чи якийсь інший показник.

3) доходи, які оподатковувалися фіксованим або єдиним податком, у перерахунку зобов’язань з ПДФО не беруть участі.

За несвоєчасне подання декларацій про доходи або включення до декларації перекручених даних підприємці притягатимуться до відповідальності, згідно з чинним законодавством.

За матеріалами ДПА в Чернівецькій області

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *