Житиму там, де права людини – на першому місці

Alina

Alina-2

Так говорить студентка ЧНУ ім. Ю. Федьковича Аліна Гринчук, яка завдяки програмі «Аu-pair» вже рік живе і працює в Німеччині. Вважає, що потрапила до Франкфурта-на-Майні… неочікувано і прекрасно.

Навчаючись на четвертому курсі факультету іноземних мов, Аліна Гринчук дізналася про програму «Аu-pair», за якою вона може заключити контракт по догляду за дітьми з німецькою сім’єю і переїхати до Німеччини. Підготовка візи та документів тривала кілька місяців, саме тому, прибувши до Франкфурта, Аліна відчувала себе дещо спантеличено.

– Розкажи про перші враження від Франкфурта.

– Якщо сказати одним словом , це був шок, щоправда, приємний. Все було неочікуване і прекрасне. Одразу після приїзду почувалася важко, адже не мала ні знайомих, ні друзів. Перших два місяці взагалі не розуміла, що я тут роблю. Хоча, все що відбувалося довкола, мене влаштовувало і навіть безмежно подобалося. Але не вистачало чогось свого, рідного.

– Ти живеш у німецькій сім’ї. Як у вас складаються стосунки?

– Люди дуже приємні. Я третя іноземка в цій сім’ї. Річ у тім, що сім’я не платить податків, якщо утримує іноземця. Відтак усі задоволені: я маю багато вільного часу і лише кілька годин щодня доглядаю за дітьми.

– Те, що німці скупі – правда чи міф?

– Що ви, ні! Вони просто дуже ощадливі!

– Ти перейняла цю рису?

– Ні. З українською ментальністю це неможливе (сміється).

– Що першим кидається в очі, привертає увагу?

– Чистота на вулицях, абсолютний порядок. Сервіс: в кафе дуже привітні офіціанти. Вони спілкуються з тобою, як з добрим товаришем, хоча бачать уперше в житті. Кухня смачна. Ммммм, обожнюю!

А ще одяг: німці одягаються стильно і зручно, хоча ніколи не звертають уваги на те, як одягаються ті, хто поряд – чого не скажеш про українців.

– Можна на вулиці відрізнити німця від українця за одягом?

– Наших можна впізнати, наприклад, за спортивними штанами чи короткими спідницями (сміється)

– Твоя реакція на їхній спосіб життя: важко було адаптуватися?

– Німці помішані на здоровому способі життя. Харчуються лише біопродуктами. Практично не курять і не вживають спиртного.

– В майбутньому де хочеш жити: на батьківщині чи в Німеччині?

– У Німеччині. Мені тут значно більше подобається. Це країна, де права людини –на першому місці. Тепер, приїжджаючи в Україну, почуваюся не зовсім комфортно.
Україні не вистачає порядності, шляхетності, виваженості у стосунках між людьми.

– А німці?

– У громадському транспорті люди не сваряться, культура спілкування значно вища, ніж у нас, хоча німці – люди вільні у своїх судженнях. Утім, вони і гостинні, хоча й не завжди щирі.

Емма АНТОНЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *