Пенсійний фонд та прокуратура на сторожі інтересів літніх людей

208 матеріалів на суму понад 5 млн. грн на розгляді прокурорів: ліквідація заборгованості до Пенсійного фонду – завдання нагальне та важливе

Кожна ділянка роботи у системі органів Пенсійного фонду області є надзвичайно важливою, оскільки стосується кожного буковинця. Особлива ж увага приділяється стягненню коштів з боржників.

На жаль, через порушення платіжної дисципліни платниками страхових внесків, існує таке негативне явище, як заборгованість до Пенсійного фонду. А враховуючи те, що кожна копійка, яка надходить від платників, спрямовується на виплату пенсій, то ліквідація боргів до Пенсійного фонду – завдання нагальне та важливе.

У межах своєї компетенції управління Пенсійного фонду України в районах області здійснює чимало заходів для зменшення заборгованості до Пенсійного фонду. Пріоритетною є робота зі стягнення боргів спільно з органами прокуратури. В області запроваджено моніторинг розгляду матеріалів, переданих до правоохоронних органів, щоквартально підписується акт звірки з прокуратурою Чернівецької області.

Всього від початку року Пенсійним фондом подано на розгляд прокурорів 208 матеріалів на суму понад 5 мільйонів гривень, які свідчать про порушення страхувальниками законодавства щодо сплати обов’язкових страхових внесків.

За результатами їхнього розгляду органи прокуратури спрямували до суду в інтересах Пенсійного фонду 137 позовних заяв на суму 3,2 млн. гривень. Рішення суду, де інтереси держави в особі Пенсійного фонду України, представляють прокурори, на етапі стягнення коштів державною виконавчою службою, знаходяться на особливому контролі.

Це сприяє вчасному надходженню коштів до Пенсійного фонду, а значить, і вчасному фінансуванню пенсійних виплат.

До злісних неплатників, яких не турбують ні пенсіонери, ні їхні ж працівники, маємо ще один передбачений засіб законодавством – порушення кримінальної справи за ознаками злочину, передбаченого ст. 212-1 Кримінального кодексу України. У поточному році органами прокуратури порушено дві кримінальні справи, а також 5 справ розглянуто в порядку дисциплінарного провадження.

Звичайно, кожен із зазначених засобів стягнення «стимулює» дотримання платниками страхових внесків платіжної дисципліни, тож спільна робота з прокурорами області триває.

Ольга КРИВУЛЯ, начальник юридичного відділу Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *