Робота за кордоном – пенсія вдома

Чимало українців працюють нині за межами держави, тож і не беруть участі у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування. Таким чином, час їхньої праці за кордоном не може враховуватися при майбутньому нарахуванні пенсії.

З одного боку, наші трудові мігранти позбавлені пенсійних прав, а з іншого – Пенсійний фонд України недоотримує страхові внески. Але шукачі заробітків у чужих краях цілком можуть подбати про майбутню пенсію, було б тільки бажання.

Доречною у цьому сенсі є аксіома «Наше майбутнє починається сьогодні». Адже, відповідно до норм солідарної пенсійної системи, офіційно визнаний страховий стаж дає нам лише сплата страхових внесків. У свою чергу, розміром внесків і стажу визначається розмір пенсії.

Отже, або людина трудиться і підприємство платить за неї страхові внески, або вона, будучи, наприклад, підприємцем, сама сплачує внески до Пенсійного фонду України.

Якщо майбутній пенсіонер працює в іншій державі чи з якихось причин не бере участі у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, проте, має на це право, то він може надолужити втрачене у сплаті внесків. Для цього йому необхідно стати добровільним учасником системи пенсійного страхування.

Така добровільна участь регулюється договором між громадянином та Пенсійним фондом, при укладенні якого особа сама визначає розмір страхових внесків. Важливим є те, що внески не повинні бути меншими, ніж мінімальний страховий внесок, який становить 33,2% від мінімальної заробітної плати. Безумовно, від суми сплачених внесків буде залежати розмір майбутньої пенсії, і про це дуже важливо пам’ятати.

10 березня цього року прийнята постанова Пенсійного фонду України №10-1, у якій визначено порядок добровільної участі в пенсійному страхуванні громадян України, що працюють за кордоном.

Відповідно до неї, українці, які працюють за межами своєї держави, можуть сплатити страхові внески, не виїжджаючи із країни перебування, і виробничий стаж їм буде зараховуватися на батьківщині.

Для цього особі, яка перебуває в іншій країні, потрібно подати заяву до органу Пенсійного фонду України через Інтернет або через Контакт-центр. На сайті Фонду (www.pfu.gov.ua) потрібно взяти форму заяви і бланк договору, заповнити їх та відправити електронною чи звичайною поштою.

За адресою, що буде зазначена в договорі, управління Пенсійного фонду України надішле підписаний договір і довідкову інформацію із зазначенням контактів, за якими можна отримати відповіді на всі питання, пов’язані з добровільною участю. До речі, за тих, хто працює за кордоном, оформити договір про добровільну участь та сплачувати страхові внески можуть родичі.

Договір складається на період не менше одного року. Якщо внески в наступному за договірним роком все-таки продовжують надходити, договір автоматично пролонговується. Головне ж, підкреслимо, період участі в добровільному пенсійному страхуванні зараховується до страхового стажу і дає право на отримання гідної пенсії в майбутньому.

Заслуговує на увагу пункт, що передбачає сплату страхових внесків без повідомлення органів Пенсійного фонду України про намір укласти договір про добровільну участь. А сам договір при цьому потрібно підписати протягом одного року.

У ВАТ «Укр-ексімбанк» у м. Києві відкрито окремі рахунки для зарахування платежів в іноземній валюті, а саме у доларах США, євро і російських рублях. Інформацію про рекомендовані розміри внесків у гривнях чи в будь-якому іншому валютному еквіваленті та банківські реквізити Пенсійного фонду України можна отримати на сайті pfu.gov.ua.

Тетяна ШЕМЧУК, головний спеціаліст відділу надходження доходів Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *