Пенсійні пільги водіям

Відповідно до п. 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» про запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди особам, які працювали або працюють на посадах, які, відповідно до попереднього законодавства, давали право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах, пенсії призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення віку і наявності трудового стажу, передбаченого Законом України «Про пенсійне забезпечення».

Згідно з п. «з» ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», право на пенсію за віком на пільгових умовах мають водії міського пасажирського транспорту (автобусів, тролейбусів, трамваїв):

  • чоловіки – після досягнення 55 років при стажі роботи 25 років, в тому числі на роботі, що дає право на пільги, – не менше 12 років 6 місяців;
  • жінки – після досягнення 50 років і при стажі роботи 20 років, в тому числі на зазначеній роботі – не менше 10 років.

Підстав для призначення пільгової пенсії за віком відповідно до п. «з» ст. 13 цього Закону водіям міського пасажирського транспорту, які зайняті перевезенням пасажирів у межах міста на власних (орендованих) маршрутних мікроавтобусах-таксі, немає, оскільки мікроавтобуси-таксі не відносяться до такого типу автобусів, робота на яких свого часу була визнана шкідливою.

За відсутності запису в трудовій книжці про характер роботи працівника, яка дає право на пільгову пенсію відповідно до п. «з» зазначеної статті, ця обставина підтверджується окремою довідкою адміністрації, яка складається на підставі наявних документів у визначеному порядку.

Ганна МОСКОВЧУК, головний спеціаліст відділу з питань призначення пенсій ГУ ПФУ в Чернівецькій області

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *