Зарплата «в конверті» – злидні на старість

Окремі роботодавці свідомо ігнорують закони, виплачуючи зарплату своїм працівникам,
повністю або частково, неофіційно – «в конверті», не сплачуючи при цьому внесків та податків. Цим вони не тільки обкрадають бюджет держави, але й позбавляють найманих працівників гідного соціального захисту та належної пенсії.

Роботодавець у кінцевому результаті залишається у виграші, адже, офіційно виплачуючи робітникам мізерну зарплату, він ухиляється від сплати податків – економить кошти.

А робітник, навпаки, багато втрачає. Виходячи з мізерної офіційної зарплати, йому нарахують мізерну пенсію, мізерну суму допомоги з безробіття (у разі втрати роботи) або за лікарняним тощо.

А якщо робітник всю зарплату отримує «в конверті», тоді офіційно він взагалі вважається непрацюючим. Йому не зараховується страховий стаж, а відповідно він не буде одержувати пенсію по старості, в нього немає гарантованого розміру заробітної плати, його можуть звільнити в будь-який час без жодних компенсацій.

Більше того, у нього немає жодних соціальних гарантій, передбачених для працівника: права на відпустку, зокрема додаткову; права на оплату листа непрацездатності та допомогу з безробіття; права не працювати у вихідний та святковий день; права на охорону праці; права на соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань тощо. Маючи дуже сумнівний виграш сьогодні, він однозначно програє у майбутньому.

Тим горе-роботодавцям, які виплачують зарплати в «конвертах», нагадуємо, що за ухилення від сплати податків, зборів, обов’язкових платежів установлено кримінальну відповідальність.

У ст. 209 Кримінального кодексу України виплата заробітної плати «в конверті» інкримінується як легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, і карається позбавленням волі на строк від трьох до шести років з конфіскацією коштів або іншого майна, одержаних злочинним шляхом, і з конфіскацією майна.

Згідно з ст. 212-1 Кримінального кодексу України, ухиляння від сплати страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування карається штрафом від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Головне управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *