Обстеження на цукровий діабет буде безкоштовним, – пообіцяли буковинські чиновники від медицини

Буковині подарували 24 апарати для вимірювання глікованого гемоглобіну, які допоможуть хворим на цукровий діабет своєчасно виявляти ризик ускладнення.

– У Чернівцях раніше був лише один такий апарат, у ендокринологічному диспансері, – розповідає Марія ПОЛІЩУК, начальник управління організації лікувально-профілактичної роботи та розвитку медичної допомоги населенню департаменту охорони здоров’я. – Нині ж у краї з’явилися ще 24 нові апарати зі 100 касетами до кожного. Подаровані апарати, загальною вартістю 4 млн. грн. – благодійна допомога від данської компанії «Нова-Нордікс», найбільшого у світі виробника засобів лікування цукрового діабету. Журналістів запевнили, що надалі картриджі закуповуватимуть з місцевого бюджету, а обстеження пацієнтів буде безкоштовним.

– Коли ще кілька років тому цукровий діабет в дитини  був рідкістю, то нині ми маємо чимало пацієнтів віком 2-3 роки, – додає пані Поліщук.

На Буковині понад 34 тис. людей нездужають на цукровий діабет, із них понад 130 – це діти. Щороку реєструють 3,5 тис. людей, що захворіли вперше.

– Ці апарати ми передамо до поліклінік, райлікарень, обласних дитячих лікарень і ендокринологічного центру, – додає Марина ЛЕОНОВА, головний лікар обласного ендокринологічного центру.

Хворим на цукровий діабет і дітям вимірювати глікований гемоглобін потрібно чотири рази на рік, здоровим – раз на рік.

Буковина посідає друге місце після Хмельниччини за захворюваністю на цукровий діабет. Та чиновниці від медицини запевняють, що це є проявом високого рівня діагностики таких хворих.

А хворіють наші краяни тому, що ведуть нездоровий спосіб життя: споживають забагато жирів, відповідно набирають зайвої ваги, нехтують фізичними навантаженнями, а головне, занадто часто піддаються стресовим ситуаціям. Діабет – хвороба цивілізаційна.

Довідка

Визначення глікованого гемоглобіну є одним із найбільш важливих показників стану хворих на діабет, оскільки дослідження довели, що зниження його рівня лише на 1% знижує ризик інфаркту в діабетиків на 14%,  мікросудинних ускладнень – на 37%, а ризик смерті скорочується на 21%.

Лідія КИРИЛЮК, «Версії»

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *