Обласний бюджет 2014: Покращення вперто не відпускає?

На прес-конференція заступника голови – директора  департаменту фінансів ОДА Кирила Крищенка, яка відбулася цими днями, обговорювався прийнятий 6 лютого обласний бюджет.

За словами Крищенка, доходна частина бюджету області закладена в сумі 2 380 300 грн., що на 18,1% більше, ніж торік. І навіть у видатковій частині теж простежується зростання. Як бачимо, покращення вперто не відпускає.

За словами чиновника, важливим є те, що цього року, порівняно з попереднім, обсяг дотацій і субвенцій збільшений. Передусім, зросли обсяги субвенцій соціального характеру. Скажімо, з державного бюджету уперше передбачені кошти на виплату медпрацівникам надбавок за обсяг і якість виконаної роботи.

Майже 8 млн. грн. планується виділити на створення пунктів екстреної медичної допомоги та на забезпечення медикаментами хворих на цукровий діабет, гіпертонію та інші важкі недуги. Поки що медичні заклади не отримали грошей навіть на найнеобхідніші ліки, без яких неможливо надавати навіть першу допомогу.

Левова частина коштів передбачена на утримання установ охорони здоров’я. Зокрема, субвенція з державного бюджету передбачає близько 4 млн. на препарати  анестезії, 12,2 млн. на закупівлю інсуліну, 3 млн. – на лікування гепатитів. Кошти під Програму  лікування і профілактики гепатитів запропонував цього року закласти Департамент охорони здоров’я і цивільного захисту населення, сподіваючись на вдалий старт і продовження наступними роками. Тож Програма профілактики і діагностування вірусних гепатитів запроваджується цьогоріч і на Буковині, «навздогін» за сусідніми областями. Не забули наші чиновники ні за ветеранів, ні за інвалідів, на підтримку  яких планується фінансування низки програм. Наприклад, для обласної програми «Турбота» передбачається 37 тис. грн. на підтримку їхніх громадських організацій.

Передбачені також кошти на сніданки для учнів 5-11 класів загальноосвітніх шкіл: для цього Буковині виділять 14,6 млн. Тож нестача їжі дітям більше не страшна (хіба що не зовсім чистий посуд чи сальмонельоз – авт.).

Чиновник пообіцяв також, що в області має поліпшитися стан доріг. У бюджеті передбачено 18 млн. грн. гривень на утримання, капітальний і поточний ремонти дорожнього полотна. Резерв коштів є і в Чернівецькому облавтодорі.

Кирило Євгенович – мабуть, опираючись на свій багаторічний життєвий досвід – говорив, що збільшення обласного бюджету зумовлене саме збільшенням соціальних стандартів, яке матиме місце 2014 року. Його б слова – та й до Бога!

Найцікавіше, що цього року на цілих 55% скорочені витрати на утримання  апарату й придбання супутніх товарів. Тож, колись, може, подякуємо Папієву за незакуплену партію канцелярського приладдя і скорочення витрат аж на 80% – і проведення в обласній лікарні ретровірусної терапії малюку, аби в 25 років той не помер від цирозу печінки через недбалість чиновників у білих халатах…

А масштаби потрібних коштів не кожен обласний бюджет потягне, то яка вже мова про сімейний… Хіба, що ви щасливець – і ваш тато Саша-стоматолог.

Уляна ДУЛЕБА, Уляна РОМАНЮК, студентки-політологи

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *