Зелене світло інвестиціям

«Спільні кордон – Спільні рішення»: під таким гаслом розпочатий новий проект, який охоплює Румунію, Україну і Молдову. Стартова конференція та презентація проекту «Формування мережі інституцій інноваційної інфраструктури транскордонного регіону» відбулася 18 лютого в Чернівцях. 

– Загальною метою проекту є залучення науковців для покращення інвестиційної привабливості Буковини: проведення семінарів для студентів, навчання працівників інноваційних інституцій. Ми допомагаємо науковцям чи починаючим у здобутті патенту. Являємося тією зв’язною ланкою між науковцем і підприємством, яке реалізує інновацію, – розповів Віталій Кирпушко, представник Буковинського центру Реконструкції і Розвитку.

Проект розрахований на 18 місяців із загальним бюджетом понад 470 тис. євро. 90% фінансування надається ЄС. З регіонів України у проекті візьмуть участь тільки Чернівці. З Румунії – Сучава та Ясси. З Молдови – Кишинів.

– ЄС намагається збільшити їхню значимість, об’єднати в єдиний дослідницький простір і включити до Європейського дослідницького простору. Наш інститут особливо зацікавлений у торгових марках і винаходах на території України, – зазначив пан Мірча Фрунзе, представник Наукової фундації інноваційної культури та вдосконалення Румунського винахідницького інституту – IRIIS.

Представник Торгової промислової палати в Румунії (Сучава), пані Кармен Федюк розповіла, що їхні дії спрямовані на підтримку малого та середнього бізнесу, дослідницьких та навчальних закладів, окремих винахідників та дослідників.

Представники проекту також наголосили на створенні 3-мовного Інтернет-порталу, який допоможе науковцям реєструвати свої винаходи і шукати зацікавлених підприємців. Крім порталу додатково випустять також тримовний каталог та брошуру інноваційних пропозицій. Хоча вони запевняють, що на цьому діяльність не закінчиться: семінарські заняття з 5-ма тис. студентів щодо вивчення закордонного досвіду, проведення зустрічей круглого столу по кращим практикам інноваційного менеджменту, інформаційні заходи, конкурси з винагородою. Про це вони будуть повідомляти згодом.

Тетяна ЩЕРБАН, Юлія ОРИЩУК, студенти-журналісти

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *