Неповна зайнятість: що робити?

На жаль, для певної категорії громадян оформлення пенсії виплати проходить з певними труднощами. Найчастіше проблемою є відсутність необхідного страхового стажу для обчислення мінімального розміру пенсії за віком (для жінок – 30 років, для чоловіків – 35 років), а в окремих випадках його не достатньо навіть для виходу на пенсію, оскільки таке право виникає за наявності стажу не менше, ніж 15 років.

Це пов’язане з тим, що певна кількість працівників працювали та й нині працюють неповний робочий час (неповний робочий день, неповний робочий тиждень тощо) із заробітною платою меншою за мінімальний розмір, передбачений законодавством. В такому випадку період до стажу зараховується пропорційно нарахованій заробітній платі та сплаченим за місяць страховим внескам. Для прикладу, щоби працюючому на 0,25 ставки зарахувався 1 місяць до стажу, треба відпрацювати 4 місяці.

Для громадян, які за період від 1 січня 2004 року працювали на умовах неповного робочого часу, частиною 3 статті 24 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» передбачене право здійснити доплату до мінімального страхового внеску. Застрахована особа, яка підлягала загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню або брала добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування і бажає зарахувати неповний місяць роботи до страхового стажу як повний місяць, подає до органу Пенсійного фонду за місцем призначення пенсії заяву відповідного зразка, здійснює доплату до мінімального страхового внеску (відповідно до повідомлення-розрахунка, складеного працівником органу Пенсійного фонду), формує та подає за себе відповідні відомості про суми доплати.

Тож, шановні краяни, заздалегідь подбайте про пенсійне майбутнє, погоджуйтесь тільки на легальні трудові відносини, із заробітною платою не нижчою за мінімальну, щоби не довелося на схилі літ залишитися без належного пенсійного забезпечення.

Наталія СІДОР, головний спеціаліст управління платежів до пенсійної системи та захисту прав застрахованих осіб

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *