Антимонопольний – «дах» монополіста?!.

Хіба таке можливе? На жаль, у нас – так! – каже депутат Чернівецької обласної ради Руслан МЕЛЬНИК. І на підтвердження розповідає дві історії. Сумні історії. Та, попри це, оптимізму чоловік не втрачає. Бо сподівається, що Антимонопольний комітет України (АМКУ) приборкає чернівецьких «дахівників» вкупі з монополістами, як це сталося нещодавно в Одесі, де місцеве Обленерго оштрафували на 50 мільйонів гривень.

Та й громадяни вже втомилися мовчки зносити знущання і починають потрохи захищатися.    

ыть11         

Тяганина: Хто кого – депутат антимонопольників чи вони депутата

– До мене звернувся мешканець Великого Кучурова, що на Сторожинеччині, Микола Шкробанець. Було це ще в травні. У нього закінчилася абонентська книжка і він поїхав до Сторожинецького РЕМу, щоби отримати нову. Та чоловікові поставили умову: треба підписати договір та акт звірки розрахунків. Коли ж Микола Назарович ознайомився з актом, то побачив, що там позначена заборгованість. Це його не просто здивувало, а й обурило, бо зберігає всі книжки і квитанції від 2005 року. І знав, що в нього немає жодних заборгованостей! А ще споживача змусили підписати договір з максимальною потужністю на 3 кВт/год. Хоча Шкробанець і сперечався, бо розумів: 3 кВт/год. не вистачить на електрочайник, пральну машину й бойлер. Та ніхто його не слухав. Більше того, у додатку №1 до договору було прописано, що в разі недотримання вчасного щомісячного звіту (тобто якщо абонент не сплатить за світло, а контролер не зніме показник з лічильника), абоненту Шкробанцю доведеться сплачувати за 100 кВТ/год. електроенергії. Хоча для клієнтів – фізичних осіб за регульованим тарифом таке не передбачене законодавством. Отож це неприховане і доволі нахабне зловживання монопольним становищем.

Як депутат обласної ради, що має досвід боротьби з монополістом, я надіслав 30 травня 2013 року депутатське звернення до Чернівецького територіального відділення (ЧТВ) АМКУ разом з копіями книжок, квитанцій та актом звірки: все це разом мало підтвердити, що Обленерго обрахувало Шкробанця. Додав туди також і копію договору. Через 5 днів отримав відповідь від місцевого антимонопольного комітету, що воно розпочало вивчення матеріалів.

Наступна їхня відповідь надійшла до мене вже 27.06.13. У ній говорилося, що адміністративна колегія Чернівецького територіального відділення антимонопольного комітету надало ПАТ «ЕК «Чернівціобленерго» обов’язкові для розгляду рекомендації за №131 «Про припинення дій, які містять ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції і можуть призвести до ущемлення прав п. Шкробанця».

Зрозуміло, я захотів ознайомитися з цими рекомендаціями. Та для цього мені довелося кілька разів навідуватися до місцевого антимонопольного комітету, хоча я не безробітний і з вільним часом у мене сутужно. І саме відтоді і до завершення розслідування на Миколу Назаровича Шкробанця чинився шалений тиск з боку працівників Обленерего – вони постійно вимагали від нього підписати якісь акти та заяви про відсутність претензій. Про це я усно повідомляв антимоноппольників. І навіть мені, людині з повноваженнями депутата, тричі довелося спілкуватися з цими людьми, доки вони не залишили його у спокої.

Коли ж у черговий раз я завітав до Чернівецького територіального відділення Антимонопольного комітету й нарешті ознайомився з рекомендаціями його адміністративної колегії, то зі здивуванням з’ясував: штраф за зловживання монопольним становищем вона на Обленерго не наклала. У розмові працівники ЧТВ АМКУ пояснили, що від 2011 року діють нові правила, згідно яких сплата за електроенергію за регульованим тарифом різна: себто до 150 кВт/год. – одна, а після 250 кВт/год. – інша. А Шкробанець, мовляв, сплатив двічі за один місяць і тому в нього виникла заборгованість. (?!). Хоча, відстежуючи всі квитанції, можна бачити – сплата відбувалася чітко щомісяця! Тож я став уважно переглядати всі матеріали перевірки за моїм зверненням і знайшов між документами незрозумілий, а точніше – фальшивий договір за 2005 рік, оформлений на Миколи Назаровича сина, який ніколи не був власником обійстя й ніколи не мав інших будинків.

Побачивши у справі такий відвертий «лівак», я попросив копії документів, які надало Обленерго. Та мені відмовили, посилаючись на захист персональних даних. Але ж Шкробанець до мене звернувся по заяві про допомогу!

До слова, у цих документах було ще чимало «цікавого», що підтверджувало значні зловживання з боку Обленерго монопольним становищем. Так, зокрема антимонопольний комітет зобов’язував монополіста повідомити територіальне відділення про результати розгляду цих рекомендацій. І, цитую, «За умови виконання положень рекомендацій у разі, якщо вжито відповідних заходів для усунення порушення, провадження у справі про порушення законодавства про захист економічної конкуренції не розпочинають». Дуже закручено, та коли вчитатися – все, зрештою, зрозуміло: достатньо Обленерго повідомити антимонопольників про те, що вони, мовляв, прислухалися до рекомендацій адміністративної колегії, як їм за порушення законодавства нічого не буде. Та попри це додаток №1 до договору за регульованим тарифом, який мали відмінити, дають людям підписувати досі. А це вказує на те, що Обленерго не усунуло порушень.

І тут я зрозумів, чому працівники нашого територіального відділення не дають мені копії документів, отриманих від Обленерго. Бо тоді я відстежу зловживання монопольним становищем, тим паче, що енергетики посилалися та надали «липовий» договір!    

Фальшивий договір сховали ті, хто мав би з цим боротися  

Отож, нікому нічого не кажучи, бо можуть знищити документи, я направив 12 вересня через обласну раду депутатське звернення керівнику антимонопоплного відділення п. Мотуляку з проханням надати копії всіх документів, отриманих ними від ПАТ«ЕК «Чернівціобленерго» та висновки ЧТВ АМКУ щодо мого звернення від 30.05 2013 року. Крім того, у депутатському зверненні я наголосив, що ЧТВ АМКУ не надіслало мені вчасно, тобто у встановлений законодавством термін, відповіді, а тому я просив відділення у майбутньому не допускати таких дій.

Відповідь керівництва наших антимонопольників була зухвалою, тож подумалося, а як же тоді вони спілкуються з рядовими громадянами, коли депутату обласної ради просто в очі кажуть неправду. Пан Мотуляк наголошував, що відповіді мені було надано повністю та у встановлений законодавством термін! І це тоді, коли навіть термін відповіді на дане депутатське звернення було порушене. За Законом України «Про статус депутатів місцевих рад», дається десятиденний термін на відповідь. А мій запит був датований 12 вересня, а відповідь п.Мотуляка надійшла 4 жовтня. Нехай навіть лист з облради пішов не 12, а 18 вересня! Та все одно – затримка є значна. Головне ж, що копій документів від Обленерго мені так і не надали. Однак така ж, не побоюся цього слова, брехлива відповідь надійшла і на ім’я заступника голови обласної ради п. Маніліча!

Тоді я взяв із собою Миколу Шкробанця і разом з ним пішов до Чернівецького територіального відділення антимонопольного комітету, щоби отримати там копії документів, які свідчать, що Обленерго підробляє документи та порушує законодавство. Потерпілий Шкробанець написав заяву на видачу копій документів перевірки, у нього перевірили паспорт – та все ж таки копію липового договору не дали.

Про любов: безкорисливу і корисливу

Виникає закономірне питання: на чиєму боці Чернівецьке відділення Антимонопольного комітету України? Кого воно захищає і кому служить – громадянам чи монополісту?

Зайшовши на сайт Чернівецького територіального відділення Антимонопольного комітету України, я переконався, що борець з монополістами, який утримується на наші з вами податки, насправді більше любить того, чию діяльність покликаний, згідно з службовими обов’язками, суворо відстежувати й утримувати в рамках закону. Жодної згадки про порушення з боку ПАТ «ЕК «Чернівціобленерго» та накладені на нього штрафні санкції на сайті я не знайшов. Хоча інформації про інших дрібніших порушників було там достатньо. І це попри те, що на свої попередні звернення до антимонопольників отримував відповіді про накладені цього року на Обленерго штрафні санкції в сумі близько 25 тисяч гривень. А торік їх оштрафували на 56 тис. грн.

Чи безкорислива така любов буковинських антимонополістів до Обленерго – питання, з яким варто розібратися. Та переконаний, що на нього звернуть увагу в Антимонопольному комітеті України, як це сталося в Одесі. Тим паче, що наш антимонопольний приховує інформацію не тільки про Обленерго, а ще й про «Чернівцігаз».

Монополісти бояться розголосу. Тому й домовляються з «антимонопольниками»  

Історія ж з ПАТ «Чернівцігаз» ще сумніша. Від весни 2013 року помешкання С.Д. Буги з села Тисівці Сторожинецького району залишається без газу. Їх відключили за вигадану газовиками заборгованість, яка становить близько 24-х тисяч гривень.  А в тій хаті з батьками проживають її двоє неповнолітніх онуків. Невдовзі зима, опалення ж у хаті забезпечує газовий котел. Справа Буги нині перебуває в суді, а його засідання постійно відкладаються. Натомість до мене надійшла відповідь з ЧТВ АМКУ про те, що його «адміністративна колегія наклала на  ПАТ «Чернівцігаз» штраф і зобов’язала привести свою діяльність у відповідність до чинного законодавства». Цитата у лапках, бо вона з відповіді територіального відділення. Але мені та заявниці потрібні переліки конкретних порушень з боку Чернівцігазу та сума штрафу, щоби їх надати суду та оприлюднити. Натомість з незрозумілих причин Чернівецьке територіальне відділення Антимонопольного комітету України ці матеріали засекречує. Втім, я помилився: діє так зі зрозумілих причин. Адже тоді жінка може виграти суд – і це стане прецедентом для інших громадян не боятися монополістів і з’ясовувати з ними стосунки через судові органи. Зрештою, так і повинно бути. Але поки що в монополістів більше коштів, а отже – й важелів впливу, ніж у пересічних громадян. Та, повірте, так буде не завжди. Люди вчаться захищати свої права. І депутати від народу допомагають їм у цьому.

Руслан МЕЛЬНИК,  депутат обласної ради

Від редакції:

Більше року газета допомагає буковинцям боротися з монополістами. Вже є відчутні зрушення та позитивні результати. Ми ж і надалі допомагатимемо громадянам захищати свої права.  

 

 Шановні жителі Чернівецької області!

Тимчасова контрольна комісія обласної ради з вивчення ситуації, що пов’язана з електропостачанням та здійсненням розрахунків за спожиту електроенергію на території Чернівецької області, повідомляє:

Свої пропозиції та зауваження із означених питань просимо надсилати на поштову адресу: 58010, м. Чернівці, вул. Грушевського, 1 Чернівецька обласна рада, кабінет 343, голові комісії – Воробчуку Василю Дмитровичу. 

Контактні телефони (0372) 52-19-80, 55-29-83.

Електронна адреса для звернень: mpviktorov2005@ukr.net

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “Антимонопольний – «дах» монополіста?!.”