Чи відзначать на Буковині 5 травня 180 річницю з дня народження Си́дора Воробке́вича?

Схоже, що ні…

Бо на голові пам’ятника Воробкевича роботи Миколи Лисаківського, який розташувався у скверику навпроти ЧНУ, величезна «черепно-мозкова» травма.

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC


Як зреагує на таке громада на чолі з управлінням освіти, коли прийде за традицією класти квіти до погруддя ювіляра? 

Загалом, відвідавши вчора свій улюблений скверик на розі вулиць Коцюбинського та  Університетської (безпосередньо в охоронюваній зоні пам’ятки ЮНЕСКО!), жахнувся тим, що там побачив: розбиті доріжки та бордюри, відсутність нормального освітлення, витоптані газони та хащі довкола. А ще примітивна мала архітектурна форма – розливайка з хотдогами на вщент розбитій доріжці, яку заасфальтованою називати можна лише умовно.

Ось така туристична оаза перед воротами Резиденції митрополитів Буковини і Далмації, архітектурного шедевра Західної України, об’єкту світової спадщини ЮНЕСКО! Щоби привести тут все до ладу, потрібні гроші. Тож пропоную відкрити у скверику атракціон екстремального відпочинку з платним входом. Будку з хот-догами можна поки що не чіпати: це харчування також екстремальне.

SONY DSC

SONY DSC

Валерій ПЕТРЮК, «Версії», фото автора

Довідково:

*С.Воробкевич народився 5 травня 1836 року у Чернівцях, у родині вчителя філософії і богослов’я. Писав українською, німецькою і румунською. В літературному доробку письменника – вірші, поеми, оповідання, повісті.

*Гіпсовий бюст Сидору Воробкевичу, покритий бронзовою пастою, на обкладеному плитами постаменті встановлено 1991 року у сквері навпроти університету, де Сидір Воробкевич викладав на богословському факультеті. Це був один із перших пам’ятників часів здобуття Україною незалежності, встановлений за кошти громади.

*1993-го, з метою розвитку і популяризації національної культури Буковини, створення високохудожніх творів літератури і мистецтва, активізації діяльності творчих Спілок, професійних колективів, викладачів навчальних закладів і працівників культурно-освітньої роботи області була заснована літературно-мистецька премія імені Сидора Воробкевича, яка щороку присуджується за значні досягнення у розвитку культури та мистецтва краю кращим буковинським митцям.

.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *