Румунія – «адвокат України»

Президент України Петро Порошенко відвідав Румунію зі своїм першим офіційним візитом. Як повідомила прес-служба Президента України,  глава держави провів зустріч з Президентом Румунії Клаусом Йоханесом. Вони спільно головували під час українсько-румунських переговорів у розширеному форматі. Під час зустрічей обговорили широкий спектр питань двостороннього співробітництва та співпраці у сфері міжнародної безпеки. За результатами цих переговорів підписана низка двосторонніх документів, у тому числі Протокол про оновлення Українсько-Румунської Спільної Президентської Комісії і Угода між Кабінетом Міністрів України та Урядом Румунії про скасування оплати за оформлення довготермінових віз.

Петро Порошенко також мав зустрічі з прем’єр-міністром Румунії Дачіаном Чолошом, Головою Сенату Румунії Келін Попеску Терчияну, Патріархом Румунської Православної Церкви.

Чому співпраця з Румунією важлива для України сьогодні? Журналіст-міжнародник, співзасновнк і співредактор «Європейської правди» Сергій Сидоренко називає Румунію серед найбільших «адвокатів України».

СидоренкоДо країн, які відстоюють наші інтереси на міжнародній арені, експерт також на запитання учасників вишколу «Асоціація з ЄС: від А до Я», що відбувся в Чернівцях у рамках проекту «Точне відображення Угоди про асоціацію Україна-ЄС в українських медіа», причисляє Литву, Велику Британію, Латвію, Естонію, Польщу. Щодо Румунії він, зокрема, зазначає:

«Її вага і її наміри допомагати Україні є недооціненими на державному рівні. Нарешті Порошенко поїхав на зустріч з Президентом Румунії. Міністр закордонних справ України Клімкін досі окремо не зустрічався в румунським колегою, окрім коротких зустрічей на міждержавних подіях. Тож україно-румунські стосунки недооцінені.

Румунія була першою країною, яка ратифікувала Угоду з ЄС. Про це мало хто знає і говорить. Чому Румунія прихильна для України? По-перше, для Румунії важлива Молдова. Тож у Румунії розуміють, що допомагаючи Україні – вони допомагають Молдові. Ще розуміють, що якщо б Україна пішла в Митний союз – Молдову би вже було не врятувати. І в Румунії з’явився би спільний кордон з Митним союзом. Румунія має природній конфлікт з Росією в Чорному морі. Тож для Румунії небажане підсилення Росії.

Це велика геополітика, якою ми мусимо або скористатися, або просто спостерігати – і тоді лише програвати».

До «Україноскептиків» Сергій Сидоренко зараховує Францію, Італію, Іспанію, де велику потужність мають крайньо-праві партії, і є небезпека, що вони прийдуть до влади. Угорщина, на його погляд, також заграє з Путіним, але не є настільки антиукраїнською, як може здаватися. Більша небезпека нам загрожує з боку Кіпру і Греції.

Маріанна АНТОНЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *