Борги за газ – 29 млн. грн. Без їхнього погашення тепла не буде

Підготовка до осінньо-зимового періоду – у розпалі. Як саме готуються комунальники до опалювального сезону, та які проблеми хвилюють найбільше – розповів на прес-конференції Георгій ЛЕОНТІЙ, начальник управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації.

Найбільша проблема – розрахунки

– Кінець минулого опалювального сезону виявив багато недоліків щодо надання послуг населенню з теплопостачання. Тож нині активно ведуться роботи щодо їх усунення: 90%  робіт вже виконано. Але найбільше нас хвилюють розрахунки за газ, – розповідає Георгій Георгійович. – Сьогодні «Чернівцітеплокомуненерго» перед газопостачальними компаніями має понад 29 млн. грн боргів. Вижниця ж заборгувала майже 200 тис, Сторожинець – понад 1 млн грн, Новодністровськ – 781 тис., Новоселиця – більше 500 тис., Хотин – 841 тис. грн.  Найсумлінніша – Заставна з боргом у розмірі близько 75 тис. грн. Борги потрібно сплатити до 1 жовтня, адже через це не можемо укласти відповідні угоди з газопостачальниками. А без цього не буде тепла.

Майбутнє – за автономним опаленням

– На Буковині, крім Чернівців лише в Новоселиці опалення здійснюється  централізовано.

Та люди вже готові від нього відмовлятися. Але це не можна робити хаотично, відключаючи окремі квартири, – каже п. Леонтій. Існують відповідні схеми переобладнання теплокомуненргетики. Вони передбачають, які саме котельні можуть перейти на інші види опалення – електрику, тверде паливо тощо. За цією ж схемою від централізованого опалення відключатимуть будинки, які отоплюються від малих котелень. Наприклад, у Чернівцях – це котельні на вул. Першотравневій, Садовій, Худякова тощо. Але вибірково переходити на автономне опалення не можна.

Прочищений димар – безпечний сон

За словами п. Леонтія, перевірки виявили, що в Чернівцях багато будинків з димоходами, які потребують ремонту та очищення. Особлива проблема з приватним сектором. Люди неохоче звертаються до спеціалістів щодо перевірки технічного стану димовентканалів. Існують питання і щодо багатоповерхівок, де використовуються газові колонки або інші газові прилад для приготування їжі. (проспект Незалежності, ряд будинків на вул. Стасюка, Коперника, Оренбурзькій тощо). Люди не хочуть розуміти, що забитий димар може призвести до трагедії…

Любов КАФАНОВА, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *