Спорт узимку

Пробіжки морозним днем – тільки для людей із міцним здоров’ям

Якщо людина скаржиться на свої нещастя, ключ від усіх негараздів варто шукати в організмі, адже у здоровому тілі здоровий дух.

Щоби зимовий спорт і тренування в залі були ефективними, треба дотримуватися деяких правил. Отже, на що слід звернути увагу, вирушаючи на зимове тренування?

  1. Правильне харчування. Слід спожити достатньо їжі за годину-півтори до тренування. Краще з’їсти макарони з твердих сортів пшениці чи кашу з висівками, ніж продукти, багаті на клітковину, жир і білки. Відтак ви не відчуватимете голоду після тренування, а організм не вимагатиме негайно поповнити запаси енергії.
  2. Температура приміщення, в якому займаєтеся спортом. У більшості клубів працює клімат-контроль, а вдома тримайте температуру 18-20 градусів. Не забувайте провітрювати кімнату, щоби отримувати достатню кількість кисню.
  3. Особлива увага розминці. Тілу треба достатньо часу для адаптації після морозного повітря на вулиці. Можна продовжити її до 5 хвилин, щоби грунтовно підготувати тіло до активного тренування.
  4. Аналогічно розминці завершуйте тренування. Важливо дати тілу охолонути поступово, без різких перепадів.
  5. Підтримуйте водний баланс. Зазвичай узимку хочеться пити менше, але все одно обов’язково вживайте достатню кількість рідини при активних тренуваннях. Режим пиття не повинен залежати від сезону.
  6. Займайтеся зимовими видами спорту. Лижі, санки, ковзани – все, що приносить задоволення. Та головне – правильне екіпірування й достатній рівень підготовки.
  7. Адаптуйтеся до пробіжок поступово. Якщо вам хочеться робити пробіжки на свіжому повітрі, а не в спортзалі, адаптуйте організм до цього виду фізичної активності поступово. Перша пробіжка має тривати не більше 20 хвилин.

Не забувайте про активну розминку, водний баланс, захисний крем для обличчя від обмороження та окуляри для захисту очей від сонця і снігу. Більше того, пробіжки взимку рекомендуються людям з міцним здоров’ям. Тільки тоді вони  принесуть користь.

 

Підготував Валерій ПЕТРЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *