Необмежені можливості:

Люди, для яких інвалідність не стала вироком на все життя

1Лауреат Нобелівської премії Стівен Вільям Хокінг вивчає фундаментальні закони, які управляють Всесвітом. У нього 12 почесних вчених звань. Його книги «Кратна історія часу» і «Чорні діри, молодий Всесвіт й інші нариси» стали бестселерами. Один з найбільш впливових в науковому світі фізиків-теоретиків нашого часу.

 

 

2Людвіг ван Бетховен німецький композитор, представник віденської класичної школи. У 1796 році, будучи вже відомим композитором, Бетховен почав втрачати слух: у нього розвинувся тиніт – запалення внутрішнього вуха. До 1802 Бетховен повністю оглух, але саме з цього часу композитор створив свої найвідоміші твори.

 

3Франклін Делано Рузвельт – 32-й президент США  – у 1921 році важко переніс поліомієліт. Незважаючи на всі спроби протягом багатьох років перемогти хворобу, Рузвельт залишився паралізованим і прикутим до інвалідного візка, зате був успішним політиком і чотири рази переобирався на пост президента країни (що є рекордом в історії США).

 

4Рей Чарльз, знаменитий американський сліпий музикант, автор понад 70 студійних альбомів, один з найвідоміших у світі виконавців музики в стилях соул, джаз і ритм-енд-блюз, 17 разів був нагороджений преміями «Греммі».

 

5Ерік Вайхенмайер – перший у світі скелелаз, який досяг вершини Евересту, будучи незрячим. Він втратив зір, коли йому було 13 років. Однак Ерік закінчив навчання, а потім і сам став вчителем середньої школи, відтак – тренером з боротьби і спортсменом світового класу. Крім Евересту, Вайхенмайер підкорив сімку найвищих гірських піків світу, включаючи Кіліманджаро та Ельбрус.

 

6

Оскар Пісторіус, інвалід з народження. Ця людина досягла видатних результатів у сфері, де люди з обмеженими можливостями традиційно не можуть змагатися зі здоровими людьми. Не маючи ніг нижче коліна, він став легкоатлетом-бігуном, причому після численних перемог на змаганнях для інвалідів він домігся права змагатися зі здоровими спортсменами і досяг великих успіхів.

 

7Ірландець Крісті Браун народився з обмеженими можливостями – у нього діагностували  ДЦП. Але мати не відмовилася від нього, а доглядала за малюком і не залишала надії навчити його ходити, говорити, писати, читати. Її вчинок заслуговує глибокої поваги. Повноцінно Браун володів тільки лівою ногою. І саме нею він і почав малювати і писати, освоївши спочатку крейду, потім пензля, потім ручку і друкарську машинку. Він не просто навчився читати, говорити і писати, але й став відомим художником і новелістом.

8Дональд Сазарленд, актор, також з дитинства бореться з ревматизмом, гепатитом і поліємілітом. Але це не завадило йому прийти до своєї мети і стати актором. Він з’явився більше ніж у 130 фільмах, у тому числі і «Голодні ігри», «Острів скарбів», «Механік» тощо.

 

 

 

9Андреа Бочеллі – італійський оперний співак. Незважаючи на сліпоту, він став одним з найбільш сильних голосів сучасної опери та поп-музики. Бочеллі однаково добре вдається і виконання класичного репертуару, і поп-балад. Він записав дуети з Селін Діон, Сарою Брайтман, Еросом Рамазотті і Ел Жарром.

 

 

 

10Олена Акопян – українська спортсменка, чемпіонка та багаторазовий призер літніх паралімпійських ігор з плавання, дворазовий призер зимових паралімпійських ігор з лижних гонок та біатлону. Заслужений майстер спорту України (1998). Нагороджена орденом “За заслуги” І, ІІ і ІІІ ступеня та орденом княгині Ольги ІІ та ІІІ ступеня.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *