У РОСІЇ ЗНЕСЛИ ІСТОРИЧНИЙ БУДИНОК, ДЕ ЖИВ УКРАЇНСЬКИЙ ПИСЬМЕННИК ТАРАС ШЕВЧЕНКО

В Оренбурзі знесли історичну будівлю, в якій під час заслання у 1849-1850 роках жив український поет Тарас Шевченко. Про це повідомляє Orenday. Будівля 40 років значилася в реєстрі пам’яток історії та культури спочатку союзного, далі федерального значення. А нещодавно її зрівняли з землею та побудували майданчик для паркування співробітників банку. Про це повідомив мешканець Оренбурга Андрій ЛИСЕНКО, який і подав заяву в поліцію на забудовників. За його словами,  винні у знесенні пам’ятки повинні відновити його ідентичну копію.

Окремий музей-гауптвахта Тараса Шевченка давно функціонував в Оренбурзі у музеї історії міста. Там поет відсидяв десять діб арешту. Проте значну частину свого перебування у місті Шевченко проживав саме у нині знесеному будинку. Це був будинок чиновника Кутіна – одне з кількох місць, де український поет бував чи мешкав узимку 1849-1850 років.

Попри статус пам’ятки, за словами музейників, кілька років тому будинок купив банк «Русь», який зараз на його місці облаштував місце для стоянки автомобілів. Музей історії міста теж опинився у центрі скандалу: нещодавно звільнили його засновницю та багаторічного керівника Розу Чубарєву, яка намагається поновитися на посаді через суд, а своє звільнення пояснює саме своєю активністю щодо збереження пам’яток, серед яких – і будинок Шевченка.

В Україні інформація про знесення будинку Шевченка в Оренбурзі стала відомою після засідання уряду, на якому про це заявив віце-прем’єр-міністр В’ячеслав Кириленко, а керівник уряду доручив направити ноту протесту Росії, а також поскаржитися до ЮНЕСКО.

Зазвичай скарги і є найголоснішою відповіддю України на всі витівки Росії проти нас. Коли нарешті навчимося реагувати на агресію адекватно?

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *