Чернівецький національний університет святкує своє 140-ліття

– Це славна історія, пережив університет дуже багато, але завжди він був таким, яким повинен бути університет. Він був храмом науки, освіти, культури. Сподіваємось, що він таким залишиться завжди. І наше завдання зробити все для того, – підкреслив Степан Мельничук, ректор ЧНУ ім. Ю. Федьковича. На подію всеукраїнського масштабу з’їхалися посли Австрії, Литви та консул Румунії. Розділити свято прибули також ректори з Ясс, Сучави та Вільнюса.
– Якби не було університету, Чернівці були б інакшими, і навпаки. 140 років спільної історії – це, дійсно, дуже важливо для всіх громадян, навіть тих, хто не навчався в університеті. Адже університет – це мозок міста, це серце міста. Я можу навіть сказати, це кузня чернівчан, бо дуже багато людей з усіх куточків України приїжджають навчатися в університеті і після того залишаються в Чернівцях, – зауважив Олексій Каспрук, Чернівецький міський голова.
Напередодні ювілею про університет відзняли і короткометражну стрічку під назвою “Резиденція”, яка увійшла до циклу “Буковина”. Фільм створили представники культурно-просвітницької організації “Синергікон” у рамках всеукраїнського проекту “Таємниці мого міста”.
– З цього циклу обрана серія “Резиденція”. Про створення резиденції православних митрополитів. Це саме та архітектурна пам’ятка, яка сьогодні називається центральним корпусом університету ім. Ю. Федьковича, – сказав Андрій Раднюк, представник громадської культурно-просвітницької організації “Синергікон”.
Продовжуватимуть святкування 140-ліття університету цими вихідними у Чернівцях відкриттям пам’ятника його першому ректору Костянтинові Томащуку.

ТВА

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *