На горизонті… звільнення

Криза, спад економіки, погані стосунки з шефом… Це те одне, що об’єднує і менеджерів, і слюсарів, і однаково псує їм настрій: і тих, і других можуть одного дня звільнити!

А чи варто вам так вже боятися звільнення? На це питання отримаєте несподівану для вас відповідь: звільнення в жодному разі боятися не слід. А що ж робити? Давайте поміркуємо разом.

Скорочення невідворотне?

Отже, ви працюєте сумлінно, а вас збираються звільнити. Звичайно, аби вас позбутися, вашому шефові фантазії вистачить. Але він не здогадується, що ви тепер знаєте свої законні права.

Тож зверніть увагу на наступне.

■ Коли у вашій фірмі намічається скорочення, керівник зобов’язаний за 2 місяці попередити про це всіх працівників, чиїх посад це стосується, під особистий розпис кожного.

■ Не приставайте на пропозицію звільнитися за власним бажанням чи за згодою сторін – і те, й друге позбавить вас багатьох моментів державної допомоги за втратою роботи.

■ Замість посади, яка скорочується, вам повинні запропонувати рівноцінну або запитати вашої письмової згоди про переведення на нижчу посаду, тобто коли ви потрапили під скорочення, начальник повинен подбати про вашу подальшу долю, ще й компенсацію виплатити.

■ Водночас ваш роботодавець має повідомити про наступне скорочення службу зайнятості – із зазначенням посад, що скорочуються, і прізвищ працівників, які їх посідають. Це для того, щоби ви могли стати на облік у службі зайнятості і отримувати там належну допомогу.

■ Ви – вагітна жінка чи маєте дитину до трьох років? Ви маєте право повідомити про це навіть телеграмою або листом і наполягати, щоби за вашої відсутності не приймали жодних рішень. Ваш шеф не тільки не має права вас звільнити, він законом зобов’язаний взяти на себе турботу про вас і вашого малюка.

■ Так само не можуть звільнити мати-одиночку з дитиною до 14 років або жінку з дитиною-інвалідом. Звільнити таких можуть лише у виключних випадках і лише при ліквідації підприємства взагалі.

■ Роботодавець не може також звільнити людину, яка перебуває у відпустці чи на лікарняному.

Отгул за прогул?

Але, що робити, коли ви не такий вже сумлінний працівник і вас збираються звільнити за прогул? Виявляється, і на таке є свої правила. Ви маєте право надати письмове пояснення дисциплінарного порушення і його обов’язково повинні розглянути і вибрати для вас міру покарання. Коли у вас немає систематичних порушень, просто звільнити вас не мають права.

Отже, законним шляхом позбутися неугодного працівника керівництво не може. Ви побоюєтесь, що начальство щось таке вигадає – підроблять якийсь документ, акти тощо. Але теза «начальник завжди правий» спрацьовує тільки у тих випадках, коли працівник не знає своїх законних прав, не знає, куди звернутися за захистом… Не запам’ятовуйте безглуздих висловів і чиніть за законом, аби було чим захиститися.

Навіть, коли рішення про звільнення керівництвом прийняте, ви маєте право звернутися до суду, тільки не забудьте: це треба зробити не пізніше трьох місяців від моменту звільнення. Окрім поновлення на посаді, ви можете вимагати стягнення з підприємства заробітної плати за весь період – і навіть за час прогулів, а також компенсації за моральну шкоду.

Не працюйте «в тіні»

Будь-яка ваша дія з поновлення ваших прав має бути чітко й грамотно задокументована й завірена. В іншому випадку вам важко, а то й неможливо буде доводити свою правоту. Отже, не соромтеся звертатися до фахівців.

А коли все ж таки почуєте «Вас звільнено!», не бійтеся нагадати шефу про існування Кодексу законів про працю (КЗПП), державної інспекції з праці, суду та безлічі адвокатів.

Єдиним випадком, коли закон буде не на вашому боці, це коли ви працюєте неофіційно, без відповідного оформлення, без запису в трудовій книжці і отримуєте зарплату «в конверті»: вас можуть викинути просто на вулицю, навіть за годину не попередивши.

Голова повинна мати… руки

І не забувайте ще одне: навіть за нинішнього стану економіки, з огляду на світову кризу та внутрішні чинники, країні робочі руки потрібні – і цим рукам роботодавець готовий платити великі гроші. Але молодь все більше хоче менеджерами бути, а не руками працювати… Тож учіться, набувайте різних знань та навичок – чим більше їх буде, тим більше ви захищені і від кризи, і від самодурства шефа.

Від редакції: Дякуємо за допомогу в підготовці цього матеріалу приватному підприємству юридично-консалтинговій фірмі «Лібра – 777»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *