Міні ГЕС збережуть від повеней…

– Наша область має потужний потенціал розвитку альтернативних джерел енергії, – заявив на черговій селекторній прес-конференції Дмитро ПАВЕЛ, начальник управління інфраструктури та туризму ОДА. – Йдеться про будівництво малих ГЕС, вдале використання сонячної та вітрової енергії, а також переробки деревини на брикети та палети.

Оскільки в краї розроблена Комплексна програма енергоефективності, енергозбереження та раціонального використання паливно-енергетичних ресурсів до 2015 року, в її рамках владникам удалося вивчити енергетичний потенціал області.

– Одним з досить потужних джерел альтернативної енергетики є будівництво малих ГЕС потужністю до 10 мВт на таких річках як Прут, Сірет і Черемош, – зазначив Дмитро Дмитрович.

Та важливішим є те, що це можливе тільки там де, за часів Радянського Союзу вже були гідроелектростанції. Тобто йдеться про їхнє відновлення при ретельному вивченні екологічної складової цього питання.

Наразі в області діє мала ГЕС у Яблуниці. Пан Павел спростував і чутки, що екологи заборонили будувати міні-ГЕС у Карпатах. Хоча саме про цю заборону ще рік тому говорив Борис Баглей, коли очолював нині спочіле в Бозі державне управління охорони навколишнього природного середовища. Тепер, зрозуміло, вже ніхто не заборонить Облдержадміністрації будувати все, що заманеться, бо від 17 травня територіальні органи ОНПС в Україні ліквідовані. Їм на зміну прийшов Департамент екології та туризму Облдержадміністрації.

– Думки екологів розходяться: частина з них вважає, що спорудження малих ГЕС із дотриманням екологічних вимог принесе користь, а інші ж – що буде біда, – лукавив начальник управління інфраструктури, бо підтримувати будівництво міні-ГЕС можуть лише заангажовані екологи.

За словами Павела, ці гідроелектростанції стануть великим позитивом при повенях, бо певним чином регулюватимуть спуск води.

До того ж міні-ГЕС споруджуватимуть виключно за кошти інвесторів, тобто без фінансової підтримки бюджету. За словами Дмитра Дмитровича, будівництво ГЕС потужністю 1 Мвт, як Яблуницька, потребує $ 900 тис.  До слова, охочих до такого будівництва чимало, бо при цьому діятиме так званий «зелений тариф», вигідний інвестору.

На Буковині розвиватимуть геліосистеми

Очільник управління зазначив також, що в Чернівецькій області планують розвивати сонячну енергетику. Жодної конкуренції між інвесторами немає, оскільки територій для такої діяльності вистачає. Для таких геліосистем найбільше підходять відкриті пологі схили.

Розвиток такої альтернативної енергетики коштує дорогувато, але посадовець запевнив, що окупається така сонячна система за три роки. А один кіловат виробленої енергії вартуватиме 7 грн.

Лідія КИРИЛЮК, «Версії»

 

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *