22 січня День роЗлуки?

22 січня 1918 року було підписано Четвертий універсал Центральної Ради, яким Українську Народну Республіку проголошено суверенною та незалежною державою. А 1919 року цього самого дня на Софіївській площі в Києві проголошено Акт Соборності українських земель.

«Століттями розірваний український народ визволився з неволі: Лівобережна Україна вийшла з Російської, а Правобережна – з Австро-Угорської імперій – і возз’єднався на своїй землі в єдиній Українській державі…» – одностайно твердять класичні підручники з історії. Але на практиці «єдина Українська держава» і досі не така вже й єдина (а подекуди навіть не українська)…

Цього року лідерка опозиційної партій БЮТ Юлія Тимошенко «скликає другий Майдан». Принаймні, саме так її заклики прийти 22-го на Софіївську площу трактують політологи. Мета: разом відсвяткувати день Соборності України. Слід очікувати, що соборність цього дня буде хіба що в назві акції, бо ж всі чудово розуміють, що людей з типово східною ментальністю на Софіївській не буде.

«Порадував» українців і міністр внутрішніх справ Могильов, який «між іншим» заявив, що у день Соборності варто очікувати кровопролиття. Одна справа – чути подібні попередження від політичних провокаторів, але, коли серйозні заяви такого роду виголошує міністр… У мене одразу виникло логічне питання: «Що ж тоді робить Могильов на своїй посаді, якщо в мирній країні під час мирної акції може статися кровопролиття?»

А ще мені не дають спокою думки, чого 22-го слід чекати від української інтелігенції (яка, хто не знає, не проводить жодного публічного виступу без сепаратистських заяв). Нинішні письменники-критики-науковці охоче коментують очевидне: «Ментальність західних і східних українців абсолютно різна» – і додають: «Тож жити вони мають у різних країнах». Цікаво, про що мовчатиме «цвіт» нації у день великої Злуки?

Люди з нейтральними поглядами на ситуацію в державі чекають, мабуть, дня Соборності як ключової серії гостросюжетного серіалу, акторами якого є їхні сусіди-родичі-товариші… Не зважаючи на те, з якого «краю» їхня хата: східного чи західного…

Емма АНТОНЮК

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *