Місцеве самоврядування Сторожинецькому РЕМу не указ?

Уже замахнулося на відключення від електрики навіть центральної районної лікарні. Чи, може, його керівники поміняли громадянство?

Принаймні, таке враження склалося після відвідин засідання контрольної комісії Сторожинецької райради з вивчення діяльності ПАТ «ЕК «Чернівціобленерго» на території району. Коли у заступника голови райради Івана Октав’яновича Іліки зібралися всі депутати, господар кабінету зателефонував на мобільний до нового начальника РЕМу Андрія Романовича Штогринця й нагадав йому, що вчора той отримав від голови райради Петра Брижака запрошення на засідання комісії.

Здогадайтеся, чим закінчилася розмова? Начальник РЕМу просто вимкнув мобільник. Як сказали б раніше – кинув трубку. Щоправда, спочатку зауважив, що зайнятий. На більш наполегливе запитання представника місцевої влади, чому не прислав свого представника чи заступника, сердито відповів, що має свого начальника. Ось тільки не уточнив – Шекету чи Бабакова? З огляду на поведінку головного електрика району, схоже, що його шефом є екс-віце-спікер Держдуми Росії Олександр Бабаков. Бо людина, яка обслуговує один з найбільших районів Буковини, повинна дбати, найперше, за її людей. Принаймні, хоча б не забувати про це.

Саме тому на порядку денному контрольної комісії стояли питання про реагування на запити та незаконні відключення підприємств району від електроенергії. Голова комісії депутат райради Олександр Босович зауважив, що, коли б прокурор району вчасно відреагував на його звернення, а не чекав вказівки згори від обласної структури, то і поваги до депутатського корпусу з боку РЕМу було би більше.  А тим часом ремівці безсоромно йдуть відключати від електроенергії лікарню, не замислюючись над тим, що це може потягнути за собою людські жертви. Адже серед відділень ЦРЛ – реанімація, пологовий будинок з кювезами для виходжування новонароджених тощо.

Утім, подумалося: влада сама винна у тому, що великий бізнес її ігнорує. Бо занадто великі преференції дарує йому. Так, приміром, за 8,5 га, що є у користуванні Сторожинецького РЕМу, він сплачує лише 15 тис. грн податку за рік. Тоді як інші підприємці Сторожинеччини за гектар землі відраховують бюджету по 20 тис. грн на рік! Та головне у тому, що це лише офіційно оформлені землі, тоді як у користуванні РЕМу  є значно більше землі, якою вони користуються без документального оформлення.

Чому держава «нахиляє» дрібного підприємця і пестить монополіста? – питання, думаю, риторичне, відповідь усім зрозуміла.

Втім, Обленерго «наїжджає» і на державу, вимагаючи від сільських рад оплату за повернення вуличного освітлення. Але йдеться ж не про нове будівництво, а про  відновлення того, що вже було.

А ще керівництво ПАТ ввело в оману РДА та ОДА. Зокрема, з подачі очільників Обленерго голова облдержадміністрації М. Папієв повідомив мешканцям хутора Мамурний, які йому скаржилися, що світло їм можуть провести тільки за їхній рахунок. Натомість, з Києва від  НКРЕ прийшло роз’яснення, де це спростовується. Сторожинецький РЕМ зобов’язаний провести людям світло за свій кошт. А якщо вони йому допоможуть, то потім з ними розрахуватися  і повернути борг.

Гостро стояло на комісії і питання про ліміт на споживання електроенергії, тобто про те, на яку максимальну потужність може розраховувати громадянин. Іван Бурла, зокрема,  обурювався обмеженнями споживання, порівнявши електромережу з магазином, де тобі у руки продадуть лише 1 кг цукру, коли на варення потрібно, скажімо, 5 кг!

Одне слово, держава повинна врегульовувати проблеми, що виникають між громадянами і монополістами. А мовчазна згода влади з такими незаконними діями монополіста може спонукати громадян до самостійного вирішення проблем, як це вже сталося у Болгарії…

Та повернемося до роботи комісії. Вона рекомендувала колегії районної ради запросити на найближчу сесію, яка відбудеться 19 червня, голову Обленерго п. Шекету та представників контрольних органів – Держенергонагляд, НКРЕ, Антимонопопльний комітет та управління у справах захисту споживачів у Чернівецькій області. Забігаючи наперед, передбачаємо, що Шекета проігнорує це запрошення, чим і продемонструє, хто є насправді у нас владою. Чи здійсниться наш прогноз наразі проінформуємо.

Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії»  

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *