Ми – те, що ми їмо

Ці слова сказав іще великий Гіппократ, актуальність вони не втратили й донині. Здорове харчування впливає позитивно не лише на наше здоров’я, але й на наш зовнішній вигляд. А чи робимо ми щось для того? Придивіться уважніше до свого раціону: можливо, ви вже стали заручником свого шлунка та звикли до канцерогенів. Тоді вам саме зараз треба змінити усталені погляди на їжу й розробити власне меню здорового харчування.

prawilnoe-pitanie

Саме таку мету ставили перед собою учасники «круглого столу» «Оздоровче харчування – важливий чинник збереження здоров’я людини» в Чернівецькому торговельно-економічному інституту КНТЕУ.     

На заході йшлося про шкідливу їжу та напої, а також про те, чим потрібно харчуватися, аби не нашкодити своєму здоров’ю.

Ганна ГАЛЮК, студентка ІІІ курсу Чернівецького кооперативного економіко-правового коледжу впевнена: щоби уникнути проблем зі шкідливою їжею, треба знизити для студентів ціни в їдальнях вузів і запровадити більше кас, щоби за короткий період часу можна було обслужити якнайбільше студентів.

Вона розповіла також, що енергетичні напої, які є досить недавнім винаходом людства, давно заборонені в деяких країнах. Вони продаються там тільки в аптеках, оскільки прирівнюються до ліків. А в разі перевищення допустимої дози не виключені побічні ефекти. Студентка додає, що спостерігаючи за колегами й готуючись до «круглого столу», вона з’ясувала для себе, що фастфудами харчуються зазвичай першокурсники, а старші студенти переходять на раціональніше харчування, віддаючи перевагу гарячим домашнім стравам.

Найбільш шкідливі харчові добавки

Небезпечні: Е-102, Е-110, Е-120, Е-124, Е-127.

Заборонені: Е-103, Е-105, Е-111, Е-121, Е-125, Е-126, Е-130, Е-152, Е-241.  

Підозрілі: Е-104, Е-122, Е-123, Е-141, Е-150, Е-171, Е-173, Е-180.

Канцерогени: Е-131, Е-142, Е-210, Е-211, Е-212, Е-213, Е-215, Е-216, Е-217, Е-240, Е-330.

Розлади травлення: Е-221, Е-224, Е-223, Е-230, Е-226, Е-338, Е-339, Е-340, Е-341, Е-407, Е-450, Е-465, Е-466.

Шкідливі для шкіри: Е-232, Е-238, Е-311, Е-312, Е-313.   

Розлади тиску: Е-251.

Підвищення холестерину: Е-320, Е-321, Е-322.

Марія КОВАЧ, студентка ІV курсу напрямку «Харчові технології та інженерія» під час круглого столу розповідала про чудодійні властивості перепелиних яєць: – Перепелине яйце – це скарбничка поживних речовин. Порівняно з курячим яйцем, в одному грамі перепелиного міститься більше вітамінів: в 2,5 раза більше вітаміну А; у 2,8 раза – вітаміну В1 та в 2,2 раза вітаміну В2. У п’яти перепелиних яйцях, за масою рівних одному курячому, уп’ятеро вищий рівень фосфору та калію, в 4,5 раза – заліза. Значно більше в яйцях перепілок міді, кобальту та інших амінокислот.

Говорить Марія й про те, що найціннішою шкаралупою також є перепелина. Дослідження показали, що шкаралупа перепелиних яєць складається на 90% з карбонату кальцію, решта 10% – необхідні для організму мікроелементи: мідь, фтор, залізо, марганець, молібден, фосфор, сірка, цинк, кремній тощо, загалом їх 27.

Доведено, що діти які вживають ці яйця, краще навчаються й менше хворіють.

На «круглому столі», окрім студентів, викладачів були присутні спеціалісти інших галузей – медики, директори ресторанів, менеджери із продажу тощо. Тому захід був доволі цікавий, з огляду на його полемічність.

Про перепелині яйця деяку цікаву інформацію додала Валентина ВАСЮК, доцент кафедри пропедевтики внутрішніх хвороб, кандидат медичних наук:

– Я хочу тут посперечатися трішки, бо курячі яйця звісно добрі, перепелині набагато кращі, але якщо ви хочете зміцнити імунітет, треба щодень протягом двох місяців натще вживати перепелині яйця, 3-5 штук за 30 хв. Якщо в людини немає якихось протипоказів, жовчнокам’яної хвороби, загострення хронічного панкреатиту, хронічного холециститу.

Люди хочуть вживати більше шкаралупи, бо вони вважають, що це натуральний продукт. Але там, по-перше, доза кальцію не є добовою, а по-друге, там немає тих компонентів, які потрібні для правильного засвоювання.

І обов’язково слід зауважити, що перепелині яйця так само можуть бути заражені сальмонельозом.

Головне, про що треба пам’ятати, – здорове харчування має бути стилем життя.

Цікаво:

Люди за своє життя їдять таку кількість консервантів, що після того, як вмирають, тіло майже не розкладається. Навіть у нас у Чернівцях під час ексгумації працівники стикаються з цим.

Підхопив тему кальцію і Ярослав ЖУК, директор «Молокії» – філії «Чернівці-молоко» ПрАТ «Тернопільський молокозавод». Він же додав до загальної інформації: у 100 г молока міститься до 130 мг кальцію. Разом із тим, і вітаміну D, який допомагає кальцію засвоюватися. Тобто дитині шкільного віку на день потрібно до 600 мг кальцію. Випиваючи чашку молока, дитина отримує необхідну кількість.

8 принципів здорового харчування

1. Вживайте різноманітні харчові продукти, більшість із них мають бути продукти рослинного, а не тваринного походження.

2. Їжте кілька разів на день різноманітні овочі та фрукти, краще – свіжі та вирощені в місцевості, де ви проживаєте.

3. Контролюйте надходження жиру з їжею та старайтеся замінювати тваринний жир на рослинний.

4. Вибирайте продукти з низьким вмістом цукру та споживайте цукор помірно, оскільки цукор – це джерело порожніх калорій, які не містять корисних речовин.

5. Їжте менше солі – добова норма солі не більше 5 г. – та надавайте перевагу йодованій солі.

6. Вживайте молоко й молочні продукти. Вони є джерелом кальцію та вітаміну В2.

7. Відмовтеся від напівфабрикатів і фастфудів.

8. Якщо ви вживаєте спиртні напої, загальний міст чистого спирту в них не повинен перевищувати 20 г на день. І слід пам’ятати, що алкоголь не містить жодних корисних речовин.

Лідія КИРИЛЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *