Мафіозна корупція душить бізнес в Україні

«Ми маємо справу із абсолютно непрофесійною мафією, яка прагне просто виколотити якнайбільше грошей, поки вона при владі» («Reuters»)

Голова українського підрозділу «Danone Nutricia» з причин правового характеру відмовився підтвердити, чи дійсно з них вимагали хабар за припинення аудиту компанії, проте її цілі та методи української влади  він охарактеризував одним словом – «мафія».

Компанія працює в Україні з 2011 року, а нині податкові вимоги до неї збільшені на 15-20%, після того як аудитори протягом п’яти тижнів вишукували канцелярські помилки в її документації.

За словами керуючого компанією Тасіна ЯСИНА, аудит, результати якого компанія оскаржує, допоміг йому зрозуміти, що реформи, якими так хизується уряд, насправді йдуть повз заявлену ціль. Це становить похмуру перспективу для країни, яка переживає занепад економіки та війну із сепаратистами.

Прийшовши до влади 2014-го, прозахідний уряд пообіцяв викорінити систематичну корупцію, що процвітала при президентові Януковичі, тримаючи країну на гачку в російського капіталу і газу. В очах багатьох рівень корупції залишився незмінним, якщо не зріс – і це підриває довіру населення до влади, відлякує іноземних інвесторів і змушує західних союзників України сумніватися в здатності Києва здійснити реальні зміни.

Нездатність покінчити з корупцією загрожує зірвати угоду про фінансову допомогу в розмірі 40 млрд доларів, в обмін на реформи, укладену з МВФ, Євросоюзом і Вашингтоном. Саме ця допомога дозволяє країни триматися на плаву, поки Київ бореться із проросійськими сепаратистами на сході.

«Такі компанії, як наша, хочуть інвестувати і розвиватися в Україні, але ми просто не можемо зважитися на це, – заявив Ясин в інтерв’ю «Reuters». – Ми маємо справу з абсолютно непрофесійною мафією, яка просто прагне виколотити якомога більше грошей, поки вона при владі».

Державна бюджетно-податкова служба не відреагувала на прохання про коментарі. 

В Україні можна скоротити податковий тягар в обмін на меншу суму, виплачену з-під поли чиновникам

Історія з «Danone» перегукується з відгуками кількох інших компаній, які у бесідах з «Reuters» відзначали, що організована корупція поступилася місцем колотнечі, в якій бюрократи намагаються урвати скільки встигнуть.

Глава великої сільськогосподарської компанії розповів, що його фірма програла справу в суді, оскільки він відмовився заплатити судді 30 тис. доларів.

«Система корупції стала більш хаотичною, безладною. Раніше деякі питання можна було вирішити без грошей, але тепер такого варіанту не існує: всі вимагають хабарі», – розповів «Reuters» глава великої промислової компанії.

Більш того, в очах громадськості корупція зросла, і це  тривожний меседж для уряду, що прийшов до влади внаслідок бурхливих масових протестів проти режиму Януковича.

У вересні минулого року 40% респондентів заявляли, що стикалися з корупцією протягом останнього року, хоча у квітні 2014 року таких було лише 37%, Міжнародної фундації виборчих систем (IFES). За даними іншого опитування, 51 відсоток українців вважають, що рівень корупції зріс.

«Якщо посадити картоплю і відразу її викопати, результату не буде».

Президент країни визнає, що потрібні подальші зміни.

«На середньому рівні ситуація не змінилася, і я не буду з цим миритися», – заявив Порошенко на прес-конференції, відповідаючи на запитання «Reuters». Закликавши до терпіння, він додав: «Якщо посадити картоплю і відразу її викопати, результату не буде».

Уряд вжив помітних зусиль, щоб навести лад, запросивши для управління ключовими міністерствами поважних іноземних фахівців, здійснивши чистку в адміністрації збиткового енергетичного гіганта «Нафтогаз» та урізавши корумповане банківське кредитування.

Ще одним нововведенням стало залучення тисяч навчених американськими фахівцями інспекторів дорожньої поліції з метою присікти корупцію в правоохоронному органі, який славився високим рівнем хабарництва. Тепер в дорожній поліції хабарів не беруть, а спроба підкупити інспектора загрожує покаранням.

А годинник українських реформ між тим цокає, і часу залишається все менше

«Існує великий розрив між верхнім рівнем влади, де ситуація поліпшується, і нижчими адміністративними рівнями, де ситуація не змінилася або навіть погіршилася, – заявив «Reuters» бізнес-омбудсмен з боротьби з корупцією в Україні Альгірдас ШЕМЕТА. – Надходили скарги від компаній, що, навіть заплативши хабар, вони не отримують послуг, на які розраховували». Тисячі дрібних чиновників у численних установах радянського зразка поки що вважають себе убезпеченими від будь-яких наслідків своїх зловживань.

Є надія, що нещодавно створене Національне антикорупційне бюро зможе підвищити прозорість і допоможе викорінити корупцію, водночас парламент готується розглянути нові закони, покликані позбавити суддів можливості безкарно брати хабарі.

Втім, віце-президент США Джозеф Байден в грудні попередив Україну, що терпіння Вашингтона вичерпується. 

http://ukrainian.voanews.com/

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *