погляд

Покажіть владі інфляцію …
Протягом травня індекс споживчих цін на Буковині становив 99,4%, стверджує Держкомстат. Перекладаючи людською, нас пробують переконати, що інфляції минулого місяця не було. Краще від нас справуються лише тернополяни з індексом 98,9%. Незважаючи на це, в області розповсюджується неправдива інформація про виклик губернатора Куліша «на килим» до Кабміну, значить, у місцевої влади завелися вороги, – переконував на брифінгу перший заступник голови ОДА Віктор Павлюк. Але влада не піддається, а накопичує позитивний досвід боротьби з інфляцією: будує нові виробництва і сподівається на високу врожайність. Мабуть, сподівання – це й є «посилені методи боротьби з інфляцією»… А коли виходить погано, то людям пояснять, що винуваті продовольча криза та обвал долара у світі, зростання цін в сусідній Румунії та Євросоюзі загалом.
На жаль, п. Павлюк – не економіст, бо інакше він знав би, що антиінфляційна політика має не багато спільного з нарощенням виробництва. До магазину чи на базар він теж, напевне, заходить рідко, неважливо, де той магазин – у нас, чи в Євросоюзі. Бо газдині, які щотижня закуповують продукти, залишають на базарі за аналогічний  набір харчів щоразу на 30-50 грн більше. А моя колишня сусідка, нині іспанка, підтвердила, що продукти у тому ж Євросоюзі дешевші, а зарплата більша… в рази.
До речі, про зарплату. Пан Павлюк неуважно вивчав сайт Держкомстату. Інакше він знайшов би абзац, у якому написано: реальна зарплата в березні порівняно з лютим збільшилась на 0,3% (за квітень і травень у Держкомстаті ще не порахували). Тобто, купівельна спроможність українців, коли вірити статистиці, зросла на 0,3%, які отримали склавши сотню надбагатих і мільйони зубожілих громадян. Додайте до цього найнижчу в Україні, навіть за офіційними даними, середню зарплату, яку отримують буковинці, і подумайте, чи так уже неправі ті, хто нарікають на зубожіння населення області?

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *