Йододефіцит – у більше ніж 155 країнах світу

Через брак йоду у повітрі, воді, ґрунті, продуктах харчування його не вистачає  також і в організмі людини. А це призводить до специфічних недуг – біохімічних ендемій – зобів та гіпотиреозів . Та, як відомо, хворобі легше запобігти, ніж її потім лікувати.

Нездужаючи на зоб, людина відчуває загальну слабість, втрачає вагу, у неї виникають набряки, погіршується пам’ять, діти відстають у фізичному та розумовому розвитку.

Ще один прояв  недостатності йоду –  гіпотиреоз, специфічний стан організму, пов’язаний із низьким рівнем гормонів щитовидної залози. Батьки не можуть зрозуміти, чому дитина почала погано вчитися, чому протягом дня вона сонлива, чому важко прокидатися вранці. Саме в дитячому віці дефіцит йоду може вплинути на загальний розвиток дитини, послабити імунітет, відбитися на рості та статевому розвитку.

Патології щитовидної залози в області з року в рік ростуть

Буковина споконвіку вважалася йододефіцитним регіоном, а свого часу вона навіть посідала перше місце в Європі за поширенням йододефіцитних захворювань, що зумовлене біогеохімічними особливостями нашої місцевості: у воді та ґрунтах не вистачає йоду. Нині до проблеми додалися наслідки Чорнобильської катастрофи. До того ж, сьогодні ця проблема загострюється обов’язко­вим хлоруванням питної води, через що йод випаровується.

За даними головного лікаря Чернівецького обласного ендокринного центру Марини ЛЕОНОВОЇ, на Буковині патології щитовидної залози мають тенденцію до зростання. Так, кількість людей на обліку в центрі 2012 року – 28 816, 2013-го – 31 136, 2014-го – 33 046. А нинішнього року, станом на червень місяць уже лікується 35 512 пацієнтів із патологіями щитовидної залози. Та реальна цифра є набагато вищою, бо не всі звертаються до лікаря.

Найбільш вразливі групи населення, які потребують йоду, є вагітні жінки та діти.

Разом  із їжею та водою жителі України щодня отримують тільки 35-40 мкг йоду, тоді як добова норма становить 200 мкг, а для вагітних жінок і матерів, що годують грудьми, – 250 мкг. Якщо вже зараз не вжити відповідних заходів, через два-три покоління у суспільстві настане інтелектуальна деградація та різке збільшення смертності дітей.

«Йодіс» знає, як компенсувати нестачу йоду

Науково-виробнича компанія  СТ НВП «Йодіс-К», розробник програми «Йодіс» в Україні, першого  листопада нинішнього року представила в Чернівцях широкий спектр своєї продукції, продемонструвавши шляхи вирішення проблеми дефіциту йоду в організмі людини.

Йшлося про різні види компенсації нестачі йоду в організмі. Приміром, збільшення в добовому раціоні кількості морської риби тощо. Але це не всім по кишені. Говорилося також і про основні недоліки лікарських препаратів та їхнє спеціальне призначення. Цей спосіб так само не завжди вигідний.А вживання концентрованого йоду – препаратів і йодованої солі – теж має хиби, бо концентрація йоду в них не завжди відповідає реальним потребам людини. Одне слово, у кожної пропозиції є плюси і мінуси, є своя ціна: доводиться або розкошелюватися, або витрачати зусилля. Та, головне, щоби ми не розплачувалися своїм здоров’ям, адже так важливо коли маленький «диригент організму» – йод працює справно, органи отримують потрібну енергію для правильної життєдіяльності – і ти бадьорий, щасливий і здоровий!

Під час обговорення науковці та лікарі дійшли висновку, що оптимальним варіантом вирішення цієї проблеми є регулярне вживання збагаченої природним йодом мінеральної води. Вода і йод беруть участь практично в усіх процесах в організмі людини, а витрата йоду залежить від навантажень на організм. Йод у поєднанні з водою, вірніше, з процесом рециркуляції і випаровування води регулює температурний режим в організмі. Тому його споживання повинне бути збалансованим із потребами організму, і цю проблему можна вирішити, тільки зв’язавши споживання йоду з водою. 

Йодована ВОДА допомагає засвоювати йод якнайкраще, при цьому не накопичуючись в організмі.Продукт рекомендований МОЗ України для вживання дітьми шкільного віку з метою профілактики дефіциту йоду.

ТОВ Науково-виробнича компанія «Йодіс» пропонує буковинцям широкий спектр продуктів нового покоління для нормалізації споживання йоду:

Йодіс+Селен (0,5 л)

Йодіс-ванна 1,5

Йодис–концентрат (0,5 л – із концентрацією йоду 40 мг/ куб.дм, 0,25 л – із концентрацією йоду 70 мг/ куб.дм)

Йодіс-календула – 0,5 л унікальний профілактичний засіб, розроблений для широкого застосування в галузі гінекології.

«Jodis-Artro» – актив-гель (Німеччина).

Актідерм (Німеччина ) крем.
Біо-Йодіс для рослин.
Йодіс-спрей з календулою та багато інших препаратів.

Зауважимо, овочі і фрукти, вирощені на Буковині, теж містять менше йоду, ніж фрукти, вирощені в регіонах із достатнім вмістом йоду. І ще: при кулінарній обробці з продуктів втрачається близько 50% йоду. При нагріванні йод просто випаровується, тож йодованою сіллю присолювати їжу варто вже після приготування.

Роль йоду в організмі людини:

* сприяє вживанню кисню тканинами;

* має антибактеріальну, антивірусну та протигрибкову дію;

* нейтралізує вплив радіації;

* підвищує імунітет організму від інфекцій та стресових ситуацій;

* «розпізнає» в організмі «чужі» мікроорганізми й виводить їх.

Йодовмісні продукти нового покоління можна придбати у центрі здоров’я ТА ТУРИЗМУ «РАЙДУГА» за адресою: Чернівці, вул. СІДІ ТАЛЬ,3 (біля облдержадміністрації), тел. 050-728 17 38, 067-664 91 77, стац. (0372) -556920

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *