«Йде полювання на вовків…»

У нашому редакційному колективі знають і люблять творчість Висоцького. Але ніхто не може запідозрити «Версії» у надмірній любові до чернівецького міського голови. Так, напевне, вже склалося. Та справедливою газета намагається бути завжди. Чи вдається, то вже інша справа. Зрештою, тому й назва така – «Версії».

Тож коли на центральному телевізійному каналі оголосили, що Чернівці не готові до зими, обурилися навіть наші читачі! Бо чи не вперше за багато останніх років зима не заскочила обласний центр зненацька, а прийшла, так би мовити, за розкладом. На власні очі спостерігала, як уночі чистили вулиці від снігу, посипали доріжки.

Можливо, й не до кожного куточка міста дійшли, але об’єктивно сьогодні у нас ситуація дещо краща, ніж в інших містах України.

Така тенденційність змусила мене інакше подивитися і на щойно презентований у Чернівцях телевізвійний продукт каналу ZIK зі Львова. Свідомі буковинці, в яких є «тарілки», вже знають, що у середу вони дивляться прямий ефір з міста Лева: «Хто тут живе».

Передача жодного не залишить байдужим, бо розповідає про галицьких можновладців – начальника ДПА, приміром, мера, губернатора, керівника СБУ тощо. Точніше, їх запрошують до студії, показавши перед цим зазадалегідь зняті сюжети про вартість їхнього «прикиду» (мешти – стільки-то доларів, годинник – от стільки, костюм за ось таку ціну) та будиночок, у якому «герой» мешкає. Відтак – відверта розмова.

Потужно, чи не так? Та й протягом тижня ZIK пропонує не менш цікаві передачі – і всі в прямому ефірі. Попри це, за словами генерального продюсера ZIK Дмитра Добродомова, вони випускають газету «Інформатор», у якій виключно розслідування.

Так, скажімо, львівські журналісти з’ясували, чому в Україні не кладуть нормальних європейських доріг. Значно вигідніше їх постійно латати і лагодити. Ямковий ремонт – це ж просто клондайк! Бо куди краще «закопати» державні, себто наші з вами, кошти в землю, а насправді ж просто покласти собі до кишені. Недарма квадратний метр українських шляхів коштує (тримайтеся за стілець!) дорожче за таку ж площу, вкриту кав’яром, себто чорною ікрою.

Але мені кинулося в очі й інше. Інвестор західноукраїнського проекту – пан Демінський. Саме йому, до речі, належать геніальні за своєю точністю слова про те, що наша Верховна Рада – це товариство з обмеженою відповідальністю. Але дуже-дуже обмеженою. Влучно. Більше нічого не додаси.

Та непокоїть, що під артилерійський обстріл журналістів потрапляє виключно місцева політично-економічна еліта, 90% якої не сприймає регіоналів, до яких, до речі, належить і Демінський. Чи випадково це? Втім, пересічному громадянину байдуже, хто на ньому наживається – регіонали, бютівці чи нашоукраїнці.

То все ж таки є над чим поміркувати: чому подібні передачі не приживаються у Києві, не кажучи вже про Дніпропетровськ і Донецьк?..

Людмила ЧЕРЕДАРИК

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

3 коментарі “«Йде полювання на вовків…»”