Успішний виступ чернівецької команди на Всеукраїнському колоквіумі «Космос. Людина. Духовність» в Ужгороді

Вітаємо команду Чернівецької області, членів гуртка «БАЙТ» Чернівецького ОЦ НТТУМ, членів регіонального УМАКО «Сузір’я» з успішним виступом на колоквіумі «Космос. Людина. Духовність» в Ужгороді:

Артенюк Анастасію, ученицю 10 класу Чернівецької гімназії №2 за проєкт «Шосте чуття. Космічний розум» у секції «Твої можливості, людино» – Диплом І ступеня;

Залізко Ярославу, ученицю 11 класу Чернівецької гімназії №2 за проект «Стародавні прибульці. Легенди, міфи, астрономія» у секції «Суперкнига» – Диплом ІІ ступеня;

Лис Софію, члена гуртка ОЦНТТУМ, ученицю 10 класу ліцею УГЛ КНУ ім. Т.Шевченка за проект « Броніслав Лапідус – ракетник, ветеран космодрому Байконур» у секція «Українці в космосі» – Диплом ІІІ ступеня;

Драгомерецьку Евеліну, ученицю 10 класу Чернівецької гімназії №2 за проєкт «Космічний туризм. Із фантастики — у реальне життя» – Сертифікат учасника Всеукраїнського колоквіуму у секції «Лицар духу».

Науковий керівник – Спориніна Т.Т., керівник гуртка Чернівецького ОЦНТТУМ, вчитель інформатики Чернівецької гімназії №2. Науковий консультант – Яценко В.В., директор Чернівецького центру юних техніків ім. Л.К.Каденюка, кандидат ф.-мат. наук.

Від 10 по 25 листопада 2020 року в Ужгороді в Закарпатському обласному центрі науково-технічної творчості учнівської молоді проходив традиційний Всеукраїнський колоквіум «Космос. Людина. Духовність»  відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України від 28.11.2019 року № 1489 «Про затвердження Плану всеукраїнських і міжнародних організаційно-масових заходів з дітьми та учнівською молоддю на 2020 рік». У колоквіумі взяли участь 16 команд з різних куточків України.

Традиційно колоквіум  проходив у восьми секціях, а саме: «Космос у лабораторії», «Крізь простір і час», «Твої можливості, людино», «Українці в космосі», «Лицар Духу», «Суперкнига» «Кінець світу», «Краса врятує світ».  Оцінювало роботи учнів журі колоквіуму, в складі провідних науковців викладачів фізичного факультету ДВНЗ «Ужгородський національний університет» та науково-педагогічних працівників комунального вищого навчального закладу «Ужгородський інститут культури і мистецтв». Переможці та призери будуть нагороджені дипломами Українського державного центру позашкільної освіти відповідних ступенів. За активну роботу з обдарованими учнями та  підготовку їх до участі у Всеукраїнському колоквіумі школярів «Космос. Людина. Духовність» грамотами Українського державного центру позашкільної освіти  будуть нагороджені наукові керівники робіт, які зайняли перші  місця.

При відборі кращих робіт враховувались такі критерії як актуальність теми дослідження, оригінальність, відповідність тематиці колоквіуму, логічність і послідовність викладення матеріалу, критичний аналіз досліджуваної проблеми, практична значимість отриманих результатів, грамотність, коректність оформлення джерел та цитувань.

Анастасія Артенюк

Отож, моя робота має назву «Шосте чуття. Космічний розум». Її суть полягає у тому, що наш світ зовсім скоро заполонить штучний інтелект. Там я шукаю істину між теоріями науковців та власними думками… «Штучний інтелект – вже скоро матиме інтуїцію!?», «Що нас пов’язує з космічним розумом?», «Штучний інтелект – загроза людства!» чи можливо «Штучний інтелект – порятунок?» – безліч питань і так мало відповідей, але жодне питання не залишилося без уваги «всередині» моєї підсвідомості! Моя мета – зацікавити людей, звернути увагу на важливі речі, говорити про те, що актуально зараз і буде актуальним у майбутньому, обов’язково застерегти і повідомити про можливу загрозу, а також заявити про себе, як небайдужу. Якщо в мене запитають: «Ким ти хочеш бути після завершення навчання?» – я впевнено відповім: «Людиною з великої літери, успішною для себе і щирою до інших, а ось згодом можна обрати професію, і тоді отримати справжнє звання та покликання до своєї справи».

Евеліна Драгомерецька

Відвідуючи різні гуртки, я зрозуміла, що мені надзвичайно цікава тема космічного простору.  За останні два роки  брала участь в багатьох конкурсах: «Супутники покращують життя» – на честь тижня космосу, міській науково-практичній конференції «Всесвіт», яка проходить у  Чернівецькому музеї авіації та космонавтики,  відкритій шкільній конференції  «Зроби крок»,  Всеукраїнському конкурсі «Літературний всесвіт», «Зоряний шлях» у Дніпрі. Неодноразово чула від учасників гуртка «Байт» ОЦНТТУМ про Ужгородський  колоквіум, дуже хотіла попасти на колоквіум в місто Ужгород, але  нажаль зараз цей конкурс відбувається заочно. Але  я дуже  сподіваюся, що наступного року, в 11 класі, мені це вдасться. Моя робота називається «Космічний туризм. Із фантастики – у реальне життя». Метою є висвітлення історії, сучасного стану, тенденцій та перспектив розвитку космічного туризму як принципово нового продукту на світовому ринку туристичних послуг; характеристика учасників космічного польоту. Я обрала таку тему тому, що хотіла довідатись нову, цікаву інформацію про космічний туризм, учасників космічного польоту, які існують туристичні польоти. Люди, які зараз цим займаюся, не є професійними астронавтами, мене приваблює їх мужність, сила волі, протистояння різним викликам. Може і я колись зможу здійснити космічний політ в якості туриста.

Ярослава Залізко

Моя робота має назву «Стародавні прибульці. Легенди, міфи, астрономія». Одного разу цікавлячись такою системою зірок як Сіріус, натрапила на інформацію про те, як стародавні цивілізації орієнтувалися і майже всі свої глобальні дії узгоджували з положенням Сіріуса. Ці цивілізації без відповідних пристроїв знали більше про космос, аніж теперішні дослідники. А ще в цих міфах та здогадках йшлося про можливі контакти з  прибульцями. Легенди і міфи не завжди треба спростовувати, зазвичай, в них є багато цінної інформації і для нас. На сьогоднішній день мене захоплюють та цікавлять багато тем, намагаюся спробувати себе в різносторонніх заняттях, щоб зрозуміти, що ближче до душі. З точки зору наукової діяльності, мені цікаві астрономія, інформатика та лінгвістика – це ті сфери, про які хочеться дізнаватися і які хочеться зрозуміти. Так як кінець навчання в школі для мене стає все ближче, варто було б сказати про свої плани після навчання, але для мене самої це поки що загадка, тому продовжую займатися тим, що люблю, а далі все вирішиться. На мою думку, варто бути відкритим до нових можливостей та подій, вчитися володіти новою інформацією і не зупинятися на досягнутому, а удосконалюватися.

Софія Лис

Перша моя робота, яку я представляла в Ужгороді у 2018 році, називалася «Мандрівки і пригоди Цефеїди…». Це була фантастична казка про космічний політ.  Космос захоплює та вражає. З давніх-давен людина намагалася пояснити, що там за хмарами, чому сяють зірки, чому вони падають з неба.  У 2019 році я виступала в Ужгороді  з доповіддю про першого космонавта незалежної України Леоніда Каденюка. Леонід Костянтинович Каденюк вважав, що людина походить із Космосу, але Земля – ідеальне місце для життя. Космонавти нашої планети літають у космос із однією метою –  покращити життя на Землі. Моя нова робота має назву «Броніслав Лапідус – ракетник, ветеран космодрому Байконур».  Броніслава Генріховича  Лапідуса  – один із засновників і перший директор музею вимірювального комплексу космодрому Байконур (1986-1989). Після закінчення військової служби прибув в м. Київ, де активно підключився до ветеранського руху, був членом бюро Київського Ради ветеранів космодрому Байконур, брав участь у створенні Музею історії космонавтики (нині – Відділ історії авіації та космонавтики ім. І.І.Сікорського Державного політехнічного музею при НТУУ «КПІ»). Життя складається і з нашого  досвіду та вражень . Якщо їх не набувати, то зрозуміти сенс життя неможливо. Не бійся! Страх побороти можливо лише в дії! Дій! Рухайся! Живи!  Відкривай нові світи, нові вершини, нові зірки і ти ніколи не згаснеш.

Всім учасникам колоквіуму бажаємо вагомих творчих здобутків, здійснення всіх задумів та мрій!

Якщо вам притаманний азарт дослідника, пошуковця і мандрівника, якщо вас приваблює краса зоряного неба і його таємниці, якщо ви мрієте про Космос,то колоквіум «Космос. Людина. Духовність» наблизить вас до цієї мрії!

 

Вл.інф.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *