Інформаційні технології в органах Пенсійного фонду

Інформатизація – це глобальний процес, коли особливу роль набуває збирання, накопичення, обробка, зберігання, передача та використання інформації на основі сучасних інформаційних технологій.

Система збирання, обробки та ведення інформації ПФ складається з:
■ автоматизованої системи персоніфікованого обліку внесків (СПОВ);
■автоматизованої системи обробки пенсійної документації;
■ системи призначення та виплати пенсій;
■ автоматизованої системи обліку сплати страхових внесків і центрального сховища обліку сплати страхових внесків до ПФУ.

Існує об’єктивна зацікавленість людини, щоби інформація про неї була правильною, адекватною реально нарахованій зарплаті. Для реалізації права особи на ознайомлення із зібраною про неї в ПФУ інформацією в Чернівецькій області функціонує 12 інформаційних кіосків. Вони встановлені в ГУ та в управліннях ПФУ в районах Чернівецької області (крім Герцаївського, Путильського районів та Садгірського району м. Чернівці).

Це надає можливість громадянам самостійно отримувати інформацію, не звертаючись до працівників Пенсійного фонду України. В разі виявлення неточних даних необхідно отримати пояснення в роботодавця, адже призначення пенсій відбувається на основі персональних відомостей.

Сьогодні з інформаційного кіоску можна отримати:
■ доступ до даних, накопичених в системі персоніфікованого обліку – за допомоги свідоцтва про загальнообов’язкове державне соціальне страхування;
■ доступ до даних пенсійної справи – за допомогою пенсійного посвідчення;
■ інформацію про часи прийому керівників та спеціалістів ПФ;
■ довідкову інформацію;
■ перелік та адреси банківських установ, у яких, за згодою пенсіонерів та одержувачів допомог, можуть відкриватись рахунки для виплати пенсій та грошової допомоги.

Усі управління Фонду обладнані електронними каналами зв’язку, Інтернетом. Більшість платників страхових внесків мають до них доступ. Це заощаджує час як платників, так і працівників Фонду. Усі питання вирішуються оперативно й максимально чітко.

Для покращення інформаційно-роз’яснювальної роботи створено сайт ПФУ в Чернівецькій області. Відповідно до створених розділів дозволяє оперативно, максимально чітко давати відповіді на запитання, які виникають у страхувальників і застрахованих осіб з питань пенсійного страхування.

Галина ГАТЕНЮК, заступник начальника ГУ – начальник відділу персоніфікованого обліку ГУ ПФУ в Чернівецькій області

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *