Подбаймо про забезпечену старість!

До органів ПФ звертаються особи, яким для отримання пенсій не вистачає страхового стажу. Відповідно до законодавства, офіційно визнаний стаж дає нам лише сплата страхових внесків. А від розміру внесків і стажу визначається розмір пенсії.

За майбутнього пенсіонера страхові внески може платити підприємство або він сам сплачує внески до ПФ. Пенсіонер має право і надолужити недоплачені внески. Для цього він повинен стати добровільним учасником системи пенсійного страхування, уклавши договір з органом ПФ, у якому визначається розмір страхових внесків. Вони не повинні бути меншими, ніж мінімальний страховий внесок (33,2% від мінімальної заробітної плати).

Від початку набуття чинності Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», в Чернівецькій області станом на 1 серпня 2009 року правом добровільної участі скористалися 328 осіб, з них 75 осіб – працюють за межами України.

Крім того, українці можуть сплачувати страхові внески, не виїжджаючи з країни перебування, а виробничий стаж їм буде зараховуватися на батьківщині. Для цього на сайті Фонду (www.pfu.gov.ua) треба взяти форму заяви і бланк договору, заповнити їх та відправити електронною чи звичайною поштою. Управління ПФ надішле підписаний договір і довідкову інформацію про всі питання, пов’язані з добровільною участю. До речі, за тих, хто працює за кордоном, оформити договір про добровільну участь і сплачувати страхові внески можуть родичі.

Договір складається на період не менше одного року. Якщо внески в наступному за договірним роком будуть надходити і далі, договір автоматично пролонгується.

Тетяна ШЕМЧУК, головний спеціаліст відділу надходження доходів ГУ ПФУ в Чернівецькій області

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *