Хто обрізає крила фестивалю «На крилах надії»?

До редакції звернулася голова обласної Асамблеї інвалідів Марія Кирилюк. Жінка обурена цьогорічною підготовкою обласного благодійного фестивалю народної творчості «На крилах надії» для людей з обмеженими фізичними можливостями, який відбудеться вже вп’яте 6 липня у Центральному парку культури і відпочинку ім. Т.Шевченка.

– Останнім часом під час організації фестивалю про громадські організації управління культури ніби забуває: без нас зібралися в квітні, прийняли якісь рішення, а про проведення фестивалю я та керівники інших громадських організацій почули по радіо, – каже пані Марія. – Дивно, що той захід, який проводиться для нас, організовується без нас.

Марію Кирилюк також дивує те, що під час проведення відбіркових турів фестивалю в районах області її та представників низки інших обласних організацій туди не запросили.

– Це не фестиваль. Чиновникам просто треба покласти галочку, – переконана голова Асамблеї. – Якби нас, керівників товариств, попередили про дати та час проведення відбіркових турів у районах, ми обов’язково, навіть за свій кошт, поїхали б подивитися.

Основною проблемою підготовки «На крилах надії – 2012» пані Марія вбачає недостатню взаємодію управління культури з організаціями інвалідів.

За роз’ясненням ми звернулися до управління культури облдержадміністрації. Там нам повідомили, що, згідно з затвердженим ще 2008 року положенням, фестиваль проводиться у два тури – на місцях та на рівні області. Під час проведення відбіркових турів у районах основне завдання – залучити якомога більшу кількість людей з обмеженими фізичними можливостями, які проживають на території району. Управління культури, соціального захисту населення райдержадміністрацій спільно з районними організаціями інвалідів займаються організацією районних етапів, співпрацюючи з сільрадами, повідомляють про дату та час проведення заходу, умови участі. В обласному ж етапі участь беруть переможці районних турів.

За словами начальника управління культури ОДА Івана Петрусяка, цьогорічна підготовка нічим не відрізняється від попередніх – алгоритм робити той самий: технічні питання вирішуються в робочому порядку, а для спільного обговорення проводиться засідання оргкомітету.

Такий оргкомітет провели і днями. На нього запросили й керівників громадських організацій інвалідів. Заради справедливості зазначимо: впродовж години тривалості обговорення питань, які стосуються проведення «На крилах надії», п.Марія жодного зауваження або пропозиції на загал не висловила. Мабуть, все ж таки, якщо проблема є, про неї варто говорити. Тим більше, коли присутні всі відповідальні структури та організації.

Микола Шкрібляк, який вже 5 років поспіль є членом журі з декоративно-ужиткового, образотворчого мистецтва, переконаний, що відбором учасників повинні займатися фахівці.

– Фестиваль все ж таки мистецький, і його, як і будь-яку іншу справу, не можна перетворювати на балаган. Для того, щоби визначати кращих у тій чи іншій номінації, потрібно на тому розумітися, – каже він. – Звичайно, хотілося б відзначити всіх, проте фестиваль відбувається на засадах конкурсу, тобто перемагають у ньому справді найкращі – ті, які пропонують глядачеві оригінальне, цікаве, підготоване на відповідному рівні.

До фестивалю залишається кілька тижнів. Підготовка триває. Серед запланованих заходів – виставка виробів декоративно-ужиткового мистецтва та народних ремесел «Барви життя», експозиція книжкової виставки «Сходинки творчості» та літературно-музична вітальня «У творчості дух мій і крила для злету». Завершиться фестиваль гала-концертом «Акорди надій», визначенням переможців у різних номінаціях для їх участі у Всеукраїнському фестивалі «Барви життя» та нагородженням учасників.

У щорічному благодійному фестивалі народної творчості «На крилах надії» беруть участь люди з обмеженими фізичними можливостями віком від 17 років, аматорські колективи та окремі виконавці. Вони мають змогу продемонструвати свої таланти у жанрах авторської пісні та вокалу, хореографії, декламування, театральної та літературної творчості, декоративно-прикладного образотворчого та кіно-, фото-, відеомистецтва.

Любов НЕЧИПОРУК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *