Не «русская» вулиця Руська

Полеміка, що розгорнулася навколо зміни назв вулиць у Чернівцях відкрила одну не надто приємну проблему. Далеко не всім чернівчанам притаманно вивчити питання, яке їм недостатньо зрозуміле. Таким лакмусовим папірцем стали пропозиції перейменувати вулицю Руську. Причому, у певної частини виникла конкретна пропозиція змінити назву на Українська, навіть, не зауважуючи що вулиця Українська вже існує, крім того,  ці дві вулиці перетинаються.

У чому ж нонсенс таких намірів? У тому, що назва «Руська» не повинна перекладатися, тим паче на «русскую».

Дослідники історії міста  вже пояснили, що назва вулиці зумовлена тим, що на ній у 1820 році споруджено «Русько-католицьку парафіяльну церкву», і створюючи класичну структуру  міста навколо площі, ще з 1816 року проходили      обговорення назви вулиці  (Р.Ф.Кайндль. «Історія Чернівців  від найдавніших часів до сьогодення», М.Никирса. «Чернівці. Документальні нариси з історії вулиць і площ»  і ін.).

«Вулиця під прямим кутом  відійшла від площі на схід та отримала  вдале завершення  осьової перспективи значною громадською  спорудою – церквою». Церква ж, збудована у стилі українського бароко, сприймалася суто як українська  (руська, русинська). Володимр Залозецький у своїй статті «Церковця при Руській вулиці» (газета «Час», 1929-28.03) також  стверджує: «І в честь цієї церковці, в честь руської церкви названо вулицю Руською». (А практика називати вулиці згідно з етнічними групами населення  у Чернівцях уже існувала в місті – вулиці Єврейська, Вірменська).

Хто ж такі русини  і чи мають стосунок до Росії?

Русини, як зазначає Вікіпедія, – це назва українців до ХІХ століття, ентонім українського народу. Глибоке дослідження про русинів знайдете у монографії І.Буркута «Русинство: минуле і сучасне», у книзі Р.Ф. Кайндля, О. Манастирського «Русини на Буковині».

Додамо, що назва вулиці Руська – типова для міст  західного регіону України. Вони є у Кам’янці-Подільському,  Калуші, Луцьку, Львові, Тернополі, Рівному, Стрию, Ужгороді.

Джерело: Блог «Магія Буковини» відділу краєзнавства Чернівецької обласної наукової бібліотеки ім..М. Івасюка.

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *