Готуємось до кризи

або Актуальні поради споживачам комунальних послуг

Ціни за «комуналку» стрімко зростають. Не обговорюємо наразі питання, за що платимо, спробуємо зменшити нараховані платежі: відшукати можливість платити за рахунками щонайменше – і при цьому ні в чому собі не відмовляти.
Найважливіший принцип заощадження сформулювали британці: «Я не такий заможний, аби купувати дешеві речі». Звичайно, класність приладу врахована в його ціні, зате лише прилад високого класу здатен працювати в режимі економії. Він виконає своє призначення швидше, якісніше, без сторонніх втрат.

Сонечко під стелею

Аби насправді заощаджувати електрику, доведеться навчитися рахувати кіловати, час і гроші. Перш за все варто поміняти звичайні ламопочки на енергозбережні люмінесцентні. Звичайно, кожна така лампочка вітчизняного виробника обійдеться в 11-24 гривні, імпортна приблизно у півтора рази дорожче. Затрати окупаються за 3-6 місяців. До того ж такі лампочки триваліші за звичайні. А чи завжди вам потрібно вмикати саме верхнє світло? Може, варто інколи обійтися місцевим джерелом освітлення: скажімо, читаючи або працюючи за письмовим столом…

Електрика на кухні

Електрична плита з суцільною конфоркою на корисну роботу витрачає лише 55% спожитої енергії, а трубчасті нагрівальні елементи – аж 70%. Плита не працюватиме намарне, коли дно каструлі відповідатиме діаметру конфорки. Ще розумніше витрачає енергію вбудована техніка, коли плита й духовка працюють незалежно одна від одної. «Швидковарки» також заощаджують енергію, а приготовані в них страви корисніші для здоров’я.
Найбільше витягує енергії електрочайник – це все одно як вмикати водночас дві-три праски. До того ж, аби не намотувати кіловати, краще кип’ятити саме стільки води, скільки маєте намір наразі витратити. Не забувайте видаляти накип, бо він відтягає частину енергії на нагрівання самого себе.
Немає потреби нагадувати, що праску треба купувати з терморегулятором і вимикачем при досягненні необхідної температури.

Стежимо за теплом

Тепло заощаджувати починайте влітку, замінивши вікна на склопакети, зробивши теплоізоляцію наріжних стін. Порівняйте: неутеплені двері одного балкону дорівнюють дірці в стіні діаметром 20 см!
За теплом стежити доведеться прискіпливо: підвищення температури в котлі на 1% вимагає додаткової витрати 3-5% електрики.
Вести ж облік централізованого опалення – місія, виконувана хіба що у спеціальних науково-дослідних інститутах. Теоретично, можна, звичайно, поставити термолічильники на батареї, але на практиці їх ніхто не реєструє, а реального співвідношення кількості тепла і розміру оплати ніхто не встановлює.

Вода, вода…

Коли поставите лічильники на гарячу й холодну воду, позбудетесь необхідності платити за сусіда, що має великі борги з квартплати, за живильну вологу в шлангу двірника тощо… Усі прекрасно розуміють, що навіть щоденно приймаючи сім’єю душ, неможливо використати усю ту воду, що нараховують до оплати без лічильника. Хоча й це – до наступного підвищення, бо «Водоканал» обов’язково це все врахує, піднімаючи планку тарифу.
Попри все, лічильники на воду окуповують себе уже за перше півріччя. Вони виправдають себе й тоді, коли ви з доброї душі прописали до себе родичів, які з вами фактично не проживають. Ця доброта може завадити вам і при оформленні субсидії на комунальні послуги: або довідок не дочекаєтесь, або сукупний дохід усіх прописаних переважить норми, за яких призначається така допомога від держави.
Але навіть за наявності лічильника є приховані резерви. Наприклад, зовсім не обов’язково тримати відкритим кран, коли чистите зуби: на кожну людину щоранку витрачається приблизно 4 л води. Хоча навіть асоціація стоматологів підтвердить вам, що на всю процедуру цілком достатньо склянки води кімнатної температури.
Коли ви миєте посуд під краном, на одну тарілку витрачається приблизно 5 л води. Економні господині давно навчилися, по-перше, очищувати посуд від залишків їжі до миття, затикати пробкою мийку й витрачати максимум 10 літрів на миття та полоскання. А щоби зручніше було – придбайте пробку-автомат і так званий однорукий змішувач.
Значно заощадить вам кошти і душ з термостатом, який не випустить воду, поки вона не досягла виставленої температури.
І не вважайте нас скнарами. Спробуйте один місяць – відчуєте різницю!
Лідія КОСТИНСЬКА, порадниця «Версій»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “Готуємось до кризи”