У Німеччині зайці несуть пасхальні яйця

Про традиції святкування Великодня в Німеччині повідомляє спеціальний кореспондент «Версій» у Магдебурзі Сашко Горський. Цьогорічну Пасху він святкував у Німеччині/

4

«Я сказав би, що в цій країні Великдень – свято не стільки релігійне, скільки сімейне. Тому традиції мають дещо комерційне нашарування – як шоколадні Санта-Клауси на Різдво. Хоча, звісно, є багато справжнього християнського духу в цьому святі: адже німці – переважно протестанти, а на півдні (особливо в Баварії) – католики. Християни тут, як і всюди, цього дня йдуть до церкви.

Наближення Великодня помітне завдяки великій кількості кольорових яєць, розвішаних на… деревах і кущах. Зазвичай такі «крашанки», наче розфарбовані з балончиків в усі кольори веселки, продаються просто у супермаркетах. У німців прийнято робити одне одному подарунки в пасхальному стилі з величезних стаусячих яєць – кольорових, з малюнками. Яйця – звичайні, фарбовані, страусячі, шоколадні – дарують одне одному всі.

Серед традиційних великодніх символів у Німеччині, окрім яєць, – курчата, ягнята й зайці чи кролики. Саме цієї пори зазвичай вівці народжують малят, тож  у деяких регіонах країни прийнято випікати солодкі хлібці у формі ягнят. Зайчиків-кроликів ховають у крашанках для дітей, аби ті зранку знайшли ці приємні сюрпризи. А потім діти йдуть на якийсь ближній пагорб і пускають яйця згори вниз, аби ті котилися. Отака забавка.

На Великдень у Німеччині два додаткові вихідні – п’ятниця і понеділок. Тому, окрім капіталістичного маркетингу, цей час позначений ще й можливістю зустрітися з родиною, яка живе далеко. Я також скористався цим і помандрував до  Франкфурта-на-Майні, де мешкала моя подруга з Чернівців. Ми з нею куштували фарбовані німецькі яйця J. У ці дні мандрувати Німеччиною дешевше, ніж у будні. Це зветься словом «mitfahrgelegenheit» –можливість дешевше подорожувати разом з незнайомими людьми. До Франкфурта  зі мною їхав чоловік з Берліна. Його син живе у Кельні,  сестра – у Штутгарті, але всі вони збиралися у ці два дні під Франкфуртом – зустрітися з мамою і бабусею.

Jette Kuehlwei

Ще на Великдень німці полюбляють їсти спеціальний пиріг – «salzwedel baumkuchen». У  деяких місцевостях його готують і на інші свята, але в землі Заксен-Анхальт – переважно на Пасху. Це дуже смачна солодка штука… Кажуть, у Магдебурзі вона – найкраща.

А наступного дня після Великодня усі ці пасхальні «аксесуари» в крамницях коштують уже вдвічі дешевше…

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *