Хочеш до Європи? Оформляй візу за новими правилами!

Тепер кожен заявник (включно з тими, хто оформляє візу в туристичній агенції) має з’явитися до консульства принаймні раз для фіксації відбитків пальців. Хоча представники консульств Угорщини, Словаччини та Чехії відклали цю норму на майбутнє. Поза тим, не зміниться пакет документів, який необхідно подати для отримання віз різних типів, консульські збори та звільнення від оплати консульського збору, інші пільги.

Для українців зміниться візова анкета, яку повинен тепер заповнити кожний заявник. Європейці стверджують, що вона стане прозорішою, перелік відомостей – більш раціональним.

Ще одне нововведення – скасовані транзитні візи (типу «В»). Заявникові, який бажатиме проїхати через територію Шенгенської зони транзитом, видаватиметься віза на короткочасне перебування, що надає право на дворазовий в’їзд (віза типу «Е»).

Паспорт прийматиметься консульствами лише у тому разі, якщо його було видано не раніше 10 попередніх років. Паспорти, термін дії яких продовжувався, не прийматимуть.

Для неповнолітньої дитини, вписаної до паспорту батька чи матері, відкривається окрема віза. Тому на дитину потрібно буде подавати окрему документовану заяву. Досі дітей вписували до візи батьків. Відповідно, на кожну особу, вписану до паспорта, має бути відведено дві порожні сторінки. Тобто, якщо в паспорті дорослої особи вписано двоє дітей, і всі троє бажають отримати візу, там має бути шість порожніх сторінок.

Ще одна новація: відтепер про відмову у видачі візи консульська установа зобов’язана буде повідомляти про це заявникові в письмовій формі на фірмовому бланку. Новий шенгенський кодекс дозволяє заявникові отримати інформацію про причину відмови у видачі візи.

Медичну страховку прийматимуть тільки в оригіналі. Консульства вимагатимуть, щоб фотографію, додається до анкети, було виготовлено максимум за 6 місяців до моменту подачі заяви.

Процес оформлення візи розпочинатиметься після оплати консульського збору. Відповідно до Угоди між Україною та ЄС про спрощення візового режиму, десятиденний термін оформлення відраховується від моменту оплати. В «обґрунтованих випадках» консульство може продовжити розгляд заяви до 30 календарних днів, а в окремих випадках і до 60, – повідомляє УНІАН.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *