Геловін в ріеліті-шоу

Важко сказати, чому в західній традиції вважається, що в ніч перед Днем Усіх Святих празникує всіляка нечисть. Припустимо, що Європі з Америкою видніше: вони раніше за нас перенищили відьом вкупі з Гусами й Брунами й установили… демократію. Але відьмам та бісам хоч одну ніч на рік та залишили: демократія все ж таки!

Та видно, що Геловін притаманний і нашому географічному простору, адже варто було оголосити, що саме цієї ночі в Україні підбиватимуть підсумки чергових виборів, як з усіх щілин повилізала всіляка нечисть, щоби скласти цілком пристойним кандидатам компанію на білбордах, листівках і в теледебатах.

Відрізнити її від порядних громадян трохи складно, бо теж вдяглася в костюми й краватки, зробила зачіски волосок до волоска і навіть державною мовою спробувала розмовляти. Треба мати дуже гострий погляд, аби побачити нездоровий блиск і червоні вогники в очах і відрізнити діловитість від зайвої метушливості, а гасла від заклинань…

Одне тішить: нинішні вибори, хоча й наймасовіші за кількістю учасників–претендентів, але місця у владі розігруються найнижчого рівня – то й нечисть лізе дрібонька: усіх більших ми вже бачили й навіть… розкусили, хоча й не завжди вчасно.

На демократичному Заході Геловін святкується, як усе в них, суворо за правилами: одна ніч та й годі. Ми ж, як завжди, гуляємо з розмахом: концерти, тури, численні свята, відкриття всього, що лиш можна, показові покарання й нагородження… Посунься, перехожий, в Україні вибори!

В одній деталі Геловін все ж таки поєднується з українською традицією вибору: і там, і там використовуються… гарбузи. Дуже тішить, що ці дари городні нинішнього року нібито непогано в нас вродили. Тож вистачить на те, щоби вже за нашою українською традицією піднести гарбуза усім недостойним. Можна навіть очиці не вирізати й свічки не вставляти, все одно поголос далеко піде…

Тож пильнуйте, панове українці: запасайтеся гарбузами і не дайте всілякому непотребу вилізти нам на плечі й панувати нами. Бо не панів обираємо ж, а слуг народу!

Лариса ДМИТРЕНКО

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “Геловін в ріеліті-шоу”