Губернатор ротарійського дистрикту 2230 Барбара Павліш відвідала Чернівці

Разом з нею прибула секретар дистрикту львів’янка Віра Сіряніна. До слова, Барбара Павліш – перша жінка, яка очолила дистрикт, що об’єднує 124 клуби Білорусі, Польщі та України.

–  Коли ти вступаєш до «Ротарі», то думаєш, що це стане соціальною складовою твого життя, – зізнається п. Барбара. – Та з часом усвідомлюєш, що «Ротарі» перетворилося на твій спосіб  життя.

Нині Барбара Павлиш об’їжджає всі «Ротарі-клуби». Відвідавши Львів та Івано-Франківськ, вона приїхала на Буковину.

Після знайомства гостей з містом відбулася зустріч ротарійців у традиційному місці їхнього спілкування – ресторані «Київ», де чернівецькі ротарійці збиралися ще у 20-30 роки минулого століття. Олена Куцак, нинішній президент клубу «Чернівці-Ротарі» , – а керівництво клубу, до речі, змінюється щороку, – та секретар Юрій Чалапчій розповіли про справи чернівецьких ротарійців. А це і підтримка місцевих інтернатів,  дитячого тубдиспансеру в Садгорі, соціально незахищених сімей, реставрація головного вітража в Художньому музеї та багато інших добрих і цікавих справ.

Вл. інф.

 

Довідка «Версій»

«Ротарі Інтернешнл» (англ. Rotary International) – міжнародна неурядова асоціація, що об’єднує «Ротарі-клуби» цілого світу. Це нерелігійні і неполітичні благодійні організації, відкриті для всіх країн, незалежно від національностей і рас, віросповідання і політичних поглядідля з метою обміну ідеями та ведення діяльності на користь громадам у цілому світі. Гаслом руху є «Служіння понад усе».

Ротарі в Україні: Ротарійський рух на нинішній території України існував ще до Другої світової війни. Перші «Ротарі-Клуби» були створені 1928 року в Ужгороді (тоді – Чехословаччина) та Чернівцях (тоді – Румунія). 1935-го був започаткований «Ротарі-Клуб» у Львові (тоді – Польща). Та, на жаль, 1939-го клуби припинили свою діяльність, а в 1941 були офіційно призупинені рішенням «РІ». Не сприяла існуванню «Ротарі-клубів» і політика комуністичної партії стосовно громадських організацій. Тому відродження ротарійського руху в Україні припадає вже на часи незалежної України. Нині в Україні діють 46 клубів у 26 містах.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *