Дзеркало Інтернету: Про буковинських депутатів, але не те… (Знову ОДНОКЛАСНИКИ. UA)

Один французький старий на ім’я Фабр жив на околиці містечка і щодня ходив на сусідній луг, щоби спостерігати життя комах. Щодня десятки років. Потім він написав наукову книгу «Життя комах» і став знаменитим. Наше завдання простіше. Подивитися, чим живе і дихає наш політбомонд у відомих «Однокласниках». Хто вони, усі ті депутати, багатії, можновладці, яких ми так любимо шпетити при будь-якій зручній нагоді? Ті самі, на яких нарікаємо, що вони не так голосують, щось там крутять з бюджетом тощо…

До речі, в «Однокласниках» представлений як не весь склад буковинських депутатів, то кворум, принаймні, є. І справді цікаво, за що вони там голосують?

Бадьорі фото найгламурнішого пана Охотського, журналіста і депутата Василя Забродського, таємничого багатія Юрія Борисова і багатьох інших, звісно, дещо відрізняються від їхніх передвиборчих зображень на сітілайтах.

Але й тут серце буковинського виборця мало б переповнюватися гордістю. О, яких життєлюбів ми обрали! Які бадьорі люди керують нами! Радість, енергія, задоволення життям у них, як правило, бризкає через край.

До речі, я спочатку піддався спокусі глумливо посміятися над політиками, як роблять це на кухнях, чи за кухлем пива багато моїх дотепних друзів. Але потім мій настрій змінився у несподіваний бік. В який саме, скажу наприкінці.

Але спочатку – все ж таки огляд.

Найперше мою дитячу цікавість привернув колишній депутат міськради Олег Охотський. Протягом останнього скликання в міськраді пан Охотський захищав навколишнє середовище в одній із депутатських комісій і вирішував питання житлово-комунального господарства. І не так, щоби проявив себе на громадському поприщі.

Але, виявилося, у цієї людини – безодня енергії, а справжня його любов – зовсім не навколишнє середовище. Він обожнює естраду. З фото стає очевидним, що пан Охотський у місті є кимось на кшталт короля корпоративів. Стільки фото із українськими знаменитостями у невимушеній домашній атмосфері не має жоден з місцевих депутатів.

Зображення ці досить дотепні. З них можна зробити висновок не тільки про депутатські прихильності, але й про життя артистів поза сценою. Все це може розважити випадкового гостя сторінки. Але одразу ж виникає питання: чому цей чоловік, на сторінці якого немає жодного фото природи, займався навколишнім середовищем?(!)

І тут зрозумів, що на різних прес-конференціях ми, журналісти, запитуємо депутатів завжди не те. Охотського, наприклад, певно запитували: «Ну, що там у нас із навколишнім середовищем Чернівців»? І він, ймовірно, відповідав щось таке сіреньке, невиразне, від чого в’яли вуха. Але коли б ми спитали: «Пане Олеже, ну як там вечір з Іллєю Ноябрьовим, як він травить анекдоти? Який він взагалі?», то почули б у відповідь таке, що запам’яталося б надовго. І це, швидше, правило, аніж виняток. О, скільки ж депутати могли б нам розповісти про улюблену рибалку, футбол, кулінарні подвиги тощо!

Іноді, щоправда, непрямо, але любов і робота десь-десь збігаються. До цієї думки підштовхнула сторінка депутата Віталія Червінського, керівника комунального підприємства міськШЕП. Адже цілий альбом його фото присвячений власним байкам (на них краще кататися гарними дорогами). Мотоцикли сфотографовані у профіль, анфас, в три чверті, на тлі гламурного кафельного гаражу, на тлі багатого двору тощо. Можна зацінити кожен вигин технодива. Це любов, панове. Можливо, Червінський і буде займатися дорогами. Або байками?

До речі, фото на сторінці п. Червінського своєю винятковою буржазністю і гламурністю можуть породити не одного Че Гевару. Хоча двадцять років тому наше суспільство вирішило, що багатство – не гріх. Але осад залишився.

І про гламурність. Чомусь завжди думав, що гламурні журнали читають переважно небагаті люди, щоби помріяти і позітхати. Але очевидно, що це наївне чтиво призначено саме для багатих. Саме вони переймаються питанням, про що мріяти, як жити красиво, як понтово витратити гроші… Для чогось їх же здобували? Тому більшість можновладців я б визначив як наївних споживачів. Вони споживають все найбільш пафосне, яскраве і блискуче. Крім того, вони ще люблять бавитися такою іграшкою, як слава. Це, очевидно, останнє задоволення після всіх інших.

Утім, не всіх хвилює ця пристрасть.

Таємничий Юрій Борисов, про вплив якого на буковинські політичні події всі шепочуться, але ніхто не пише, в соціальних мережах зовсім не таємничий. Судячи з фото, він активний футбольний вболівальник і, крім того, член закритих англійських елітних клубів. Особисто я спроб приєднатися до цих клубів робити не став, відчуваю, що вступний внесок буде для мене обтяжливим. Але мені цікаво, чим розважаються в закритих клубах? Чи не нудно в місцях, де збираються люди, які плекають переважно свої, а не чужі амбіції? Мені кілька мільйонерів на це скаржилися. Один з них, пам’ятаю, забігши в гості, просидів кілька годин і, коли прощався, з полегшенням зітхнувши, сказав: «Боже, нарешті ніяких понтів».

Однак, повертаючись до Борисова, стає очевидним, що слава його мало хвилює. Бо його головні іграшки серйозніші.

Не знаю, чи завжди було цікаво французу Фабру розглядати на лугу таємничих створінь. Але мені подивитися цей калейдоскоп захоплень, амбіцій, любовей, емоцій було цікаво. Чомусь застрягли в свідомості і вболівальницький шалик Борисова, і дорога дублянка найвеселішого географа і чиновника Брижака (це б на передвиборчий сіті-лайт!), і всілякі дрібнички, про які вже не розповіси читачам, бо бракує місця. Тож вони залишаться за лаштунками.

Хотілося б ще додати для надто наївних жертв політичної пропаганди, що їм корисно було б подивитися, як буковинські депутати в «Однокласниках» абсолютно не зважають на політичні пристрасті. Всі дружать з усіма. І, судячи з цієї соціальної мережі, наші бютівці, регіонали, нашоукраїнці – одна тепла компанія.

Наприкінці обіцяв розповісти, чому мені розхотілося глумливо насміятися над політиками, і що саме я раптом чіткіше усвідомив, коли прискіпливо, як французький учений, вглядався в чуже життя? А розгледів звичайних людей. Таких, які шпетять політиків за пивком. Я подався в невеличку смішну Інтернет-подорож, щоби подивитися на НИХ… Цих владних монстрів, цих поганих хлопців. А побачив НАС.

Усі фото взяті з відкритих сторінок www.odnoklasniki.ua

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “Дзеркало Інтернету: Про буковинських депутатів, але не те… (Знову ОДНОКЛАСНИКИ. UA)”