На чиї права зазіхають – міського голови чи виборців?

Топ-новина: Миколу Федорука намагаються зробити «весільним генералом»

Інформаційний портал «Молодого буковинця»: Новообраним депутатам кортить перебрати на себе якнайбільше повноважень мера Миколи Федорука. На сесії 25 січня вони вирішили у проекті регламенту міської ради обмежити законне право міського голови ухвалювати певні рішення одноосібно і вигадали додаткові повноваження для себе.

Дійшло навіть до того, що у Миколи Федорука намагалися відібрати гербову печатку. Депутатам здалося, що, хоч і всупереч законодавству, але нехай краще печатка зберігається у секретаря міськради. Щоправда, не вийшло.

Депутати захотіли не тільки голосувати за кандидатури заступників мера та склад виконавчого комітету за пропозицією мера, але й висувати кандидатури самі. Не влаштувало депутатів і одноосібне право міського голови призначати керівників комунальних установ і підприємств. За такий регламент проголосували 35 з 58 присутніх депутатів, 15 – проти, троє – утрималися.

Микола Федорук: – Своїми діями ви грубо порушуєте Конституцію і закони України. Я прошу підготувати для мене впродовж п’яти днів висновки, щоби я міг накласти вето. Як би комусь не хотілося, такого рішення не буде, – підсумував мер, заявивши, що ігри закінчилися, а міська рада не може бути філією обласної ради чи адміністрації. Тож на положення, які суперечать законодавству, він накладе вето.

Олексій Каспрук, керівник фракції «Фронт змін»: – Сьогодні в сесійній залі відбулася спроба обмежити міського голову в його правах, щоби виконувати його роботу руками депутатів. Триває тенденція минулих голосувань. На позаминулій сесії партії «Батьківщина» й «Наша Україна» голосували за кандидатуру секретаря від Партії регіонів, а сьогодні узгоджено приймалися рішення, які суперечать законодавству. І тільки фракція «Фронт змін» заявила, що не порушуватиме законодавства. Проте наші 15 голосів ситуацію не врятували.

Віталій Червінський, голова постійної комісії з питань законності (фракція «Батьківщина»): – Загалом регламент нормальний. Із зауваженнями нашої комісії я погоджуюся, а на думку інших депутатів і на висновки інших комісій ми впливати не можемо. Особисто я голосував за законом, як вважав за потрібне.

З обговорень топ-новини на сайті БукІнфо: – Федорук – ще той махінатор. Але не Федорук, а закон і спокій чернівчан у небезпеці. Стосовно ж злодіїв і хабарників – не створюймо ілюзій. На підході таке ненаситне «плємя младоє», що так почнуть красти – «мало не покажется»…

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *