Постійна комісія облради приперла до стінки Обленерго і зажадала від нього… звіту

Якщо сказати простіше, то в Будинку з левами монополіста добряче тицьнули носом у… масові порушення з його боку. Та про все по порядку.

Люди вимагають повернення розрахункових книжок, бо платіжки заплутують клієнта та замилюють йому очі

На жаль, люди вже звикли, що їхні інтереси мало хвилюють можновладців. Та й те переважно на словах і перед виборами. Однак є серед нас громадяни, які постійно воюють з несправедливістю. Така вже їхня карма чи Боже провидіння. Почасти наполегливість цих «зануд», які ні за що не відступлять, дає неймовірно позитивні результати.

Наразі йдеться про надзвичайно грамотного чернівчанина-пенсіонера Геннадія Гекова, який «пішов війною» на ПАТ «Черніцвіобленерго» – підприємство, від якого залежить кожен без винятку буковинець, але яке, на превеликий жаль, уже не належить ні громаді краю, ні Україні загалом. Маємо терпіти на своїй території приватну структуру, яка нас обслуговує і на нас заробляє (див. стор.7 у 45 числі «Версій»), коли власник її мешкає за кордоном, у Росії. До слова, він якось намагався відключити від електропостачання навіть Чернівецьку облдержадмінстрацію, яка теж йому заборгувала.

…Чимало було дверей, до яких стукався пенсіонер, аж доки не потрапив на засідання постійної депутатської комісії з питань будівництва, архітектури, транспорту, зв’язку, житлово-комунального господарства та надзвичайних ситуацій облради. Перше питання порядку денного звучало так: «Про інформацію стосовно енергопостачання підприємців та фізичних осіб Чернівецької області». І доповідав про це не хто інший, як пан Геков. Забігаючи наперед, скажу, що Його підтримав депутат обласної ради від Сторожинеччини Руслан Мельник, який мав на руках чимало фактів-звернень щодо порушень з боку енергетиків і давно домагався такої розмови.

На засідання депутатської комісії запросили голову правління ПАТ «Чернівціобленерго» О. Шекету. Та замість шефа прибув його перший заступник разом з комерційним і технічним директорами. Чомусь «на лаві запасних» Обленерго опинилися також керівники Чернівецького сектору Національної комісії з регулювання електроенергетики та Держінспекції з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної та теплової енергії в Чернівецькій області. Можливо, вони просто сіли поряд із зверхниками Обленерго, та все ж деякі їхні репліки свідчили про повне порозуміння між чиновниками та монополістами. Хоча саме ці струкутури мали би першими стати на захист рядових споживачів.

Слід зазначити, виступ Гекова на комісії не збентежив сумління представників енергетичної компанії. Вони відкидали все: і свою боротьбу проти розрахункових книжок за платіжки, і нав’язування незаконного договору.  Хоча в редакції є фото, зроблені з оголошень, у яких йдеться про те, наприклад, що у мешканців Садгірського району оплату за спожиту електроенергію прийматимуть виключно на підставі рахунків, сформованих Чернівецьким РЕМ. Та й у самому РЕМ донедавна висіло подібне оголошення.

Або ж таке. За Типовим договором споживачу пропонують заплатити за спожиту електроенергію протягом 10 днів. Якщо споживач не зміг заплатити, то через 20 днів енергопостачальник зобов’язаний надіслати йому письмове попередження, за яке споживач повинен розписатися. Але і це не дає право відключати йому світло. Бо споживачу надається право сплатити за електроенергію ще протягом 30 днів. І лише після цих 50-ти днів та обов’язкового отримання письмового попередження, електропостачальник отримує право відключити споживача. Отже, за законом ті, кого відключали від світла, мають право подавати до суду на відшкодування завданих збитків.
Команда ж Обленерго назвала все це юридичною казуїстикою і наголосила на тому,  що електрика – це, найперше, товар.

Сільський споживач купує не товар, а кота у мішку або Про маленькі хитрощі енергетиків, які обертаються на великі доходи    

Про це говорили присутні на засіданні комісії сільські депутати Дмитро Якобчук та Андрій Гостюк зі Сторожинецького району. Адже напруга «товару» не відповідає нормі, відключення трапляються до 6-ти разів на день. Чи не тому Обленерго не підписує договорів із сільськими споживачами? Хоча згідно п.3 ПКЕЕН енергопостачальник не має права цього робити.

На скарги та звертання людей РЕМи, за словами присутніх, узагалі не реагують і не дають відповіді. Та й платіжки людям не розносять, а кидають їх у поштових відділеннях, хоча новий хазяїн Обленерго розірвав угоди з Укрпоштою.

Подібне на власні очі бачила авторка цих рядків на поштовому відділенні села Михальча, що на Стороржинеччині. «Я рознесу платіжки людям, бо на моїй території мешкає багато пенсіонерів, які просто не зможуть дійти до пошти, – сказала одна із трьох сільських поштарок. Але це моя добра воля. Бо за це мені ніхто не платить». Таку б совісність та керівникам Обленерго!

Мало того, що поштові відділення мають вказівку не приймати у людей сплату за електроенергію за розрахунковими книжками, на чому акцентував увагу присутніх сільський депутат з Тисівця п. Якобчук, так вони іще, не дотримуючись жодних правил, проводять розрахунки за незрозумілими показами лічильника: «Я отримую один місяць квитанцію на 50 квт, а на другий – на 300, хоча споживаю щомісяця по 150 і мав би сплачувати за електрику по 28 коп., – обурювався чоловік. –  Але мені виписують платіжки на 36 коп. за кіловат! Повне свавілля! А коли до села приїжджає «десант» контролерів знімати покази лічильників, то до хат, які стоять на околиці населеного пункту, вони, «десантники», навіть не доходять…  Пишуть цифри зі стелі!»

– А зиск отримують енергетики, – прокоментував член постійної комісії депутат обласної ради Руслан Мельник. – Вони навіть змушують споживачів за свої кошти встановлювати трансформатори. Подібну ситуацію маю на виборчому окрузі – хутір Маморний села Тисовець Сторожинецького району. Загалом наші енергетики вже так розслабилися, перекладаючи вирішення своїх проблем на плечі споживача, що навіть почали вимагати від сільрад, аби ті чистили гілки над дротами. Хоча робити це неатестовані люди просто не мають права.

 Чернівецьке відділення Антимонопольного комітету протягом 2012 року вже 4 рази штрафувало Обленерго на 17 тис. грн щоразу. На черзі – нове стягнення, вже значно солідніше.

 

А земля, на якій стоять підстанції, трансформаторні будки та електричні стовпи ліній електропередач, уже нічого не вартує? Чи платить за неї приватник  – Обленерго? Це також цікавило депутатів. У підсумку постійна депутатська комісія сформувала 12 запитань, на які має дати відповідь ПАТ «Чернівціобленерго». Серед них і порядок визначення дня подання рапорту про використану електроенергію для комерційних структур, бо, як з’ясувалося, підприємець мусить їхати до райцентру певного дня кожного місяця, щоби відзвітувати в РЕМ, а потім ще приїжджати за податковимим документами. А коли в людини щось трапиться чи вона захворіє? Тоді штраф. І штраф чималий. Як розповів член постійної комісії Роман Майор, асфальтовий завод ТОВ «ШБУ-60» проплатив за електрику 40 тис. грн не в п’ятницю, а наступного понеділка. За цей один день заводу виставили штраф у 80 тис. грн. У підсумку довелося заплатити 120 тисяч.

– Було б не так образливо, якби ці кошти пішли до державної кишені, на пенсії чи зарплати бюджетникам. Але останніх, як відомо, суттєво скорочують, Нині це отримало назву «оптимізації» освіти та медичної галузі. Бо в державному бюджеті не вистачає грошей. А зароблене нами, виробничниками, йде до гаманця приватника-монополіста. Держава стала некерованою і непланованою, – резюмував депутат п. Майор.

Та все ж депутати сподіваються навести лад в електричній господарці краю. На їхню вимогу  Обленерго має подати до постійної комісії методику розрахунку штрафних санкцій. Крім того, представницька влада з’ясує законність вимоги з боку Обленерго  передати йому на баланс трансформаторні підстанції, які належать фізичним, комерційним та бюджетним установам. Зацікавили також комісію й договори, які енергетики наразі змушують підписувати споживачів. Чи відпоівдають вони правовим нормам?

Перша перемога буковинців: Обленерго видає безкоштовно розрахункові книжки

Більше двох років Обленерго не видавало розрахункові книжки споживачам електроенергії, змушуючи їх платити за так званими «платіжками». Це внесло у стосунки споживача і надавача послуг напругу та конфліктність. Але незручності клієнта досягли апогею – коли не апофігею… І стався вибух, який завершився… першою перемогою закону!

Одним із перших розрахункову книжку отримав борець за неї Геннадій Геков. Вітаємо! Та найбільше цьому, мабуть, радітимуть сільські пенсіонери, яким це значно полегшить життя. Чого гріха таїти, та й усім буковинцям.

 Анекдот про Сливку, або Про ситуацію, яка було б смішною, коли б не була такою сумною 

– Ця історія тривала більше року, – розповів депутат облради Руслан Мельник. – До мене звернулася 70-річна жінка з мого округу на прізвище Сливка. Їй незаконно відключили світло. Мовляв, мала борг у 180 грн. Хоча насправді заборгованості у неї не було. Я подав депутатське звернення до обласного прокурора з тим, щоби були вжиті відповідні заходи прокурорського реагування. І яким же було моє здивування, коли прокуратура відповіла, що клієнтку підключать до електропостачання після того, як вона… сплатить за повторне підключення. Це переконало мене в тому, що справу Сливки прокуратура навіть не перевіряла. Сіль же цього факту полягає в тому, що в селі мешкає багато Сливок, відповідно ініціали боржника та пенсіонерки, яку відключили незаконно, різні. Більш того, справжній боржник уже помер, з нього гроші не знімеш, тож Сторожинецький РЕМ і вирішив перекинути борг на іншого платника. Хіба за таке не треба давати по руках? І хто мав би це робити, як не прокуратура? Та не ставитиму риторичних запитань… Бо так чи інакше, а мусимо з цією прокуратурою співпрацювати, бо іншої не маємо. Тим паче, чує моє депутатське серце, що саме до прокуратури доведеться звертатися нашій постійній депутатській комісії…

Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії»   

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

2 коментарі “Постійна комісія облради приперла до стінки Обленерго і зажадала від нього… звіту”