Захистимо себе самотужки

На вулиці, де я проживаю, влаштували незаконне сміттєзвалище, рештки побутових відходів та сморід не дають спокою. Чи можемо ми, мешканці нашої вулиці, створити громадську організацію, яка б захистила наші інтереси і права та діяла в межах нашого села?
Іван ПОПЕСКУ,  Новоселицький район

Аліна ГУЦУЛ, Провідний спеціаліст Головного управління юстиції в Чернівецькій області:

– Закон України «Про об’єднання громадян» від 16 червня 1992 року №2460 дає можливість створити громадську організацію, яка є об’єднанням громадян для задоволення та захисту своїх законних соціальних, економічних, творчих, вікових, національно-культурних, спортивних, екологічних та інших інтересів. Відповідно, будь-яка група людей, незалежно від статі, расової приналежності, віросповідання може об’єднатися з метою захисту своїх інтересів.

Крім того, законодавством передбачено, що місцева громадська організація може діяти в межах області, району, міста, району в місті, селища чи села.

Отже, мешканці вашої вулиці можуть зібрати установчі збори та створити екологічну громадську організацію, яка б, перш за все, захищала їх інтереси щодо конституційного права на чисте довкілля. Наступним кроком має бути легалізація громадської організації.

Для легалізації громадської організації необхідно подати перелік встановлених Положенням про порядок легалізації об’єднань громадян і затверджених Кабінетом Міністрів України від 26 лютого 1993 року №140 документів, а саме: заяву встановленого зразка, протокол установчих зборів, відомості про склад засновників та про склад керівних органів, статути, документ, що підтверджує юридичну адресу, документ про сплату реєстраційного збору.

Офіційне визнання громадської організації, діяльність якої поширюється в межах одного села, здійснюється в органах місцевого самоврядування даного населеного пункту (сільраді). В триденний термін сільська рада виносить рішення про реєстрацію громадської організації, або про відмову у реєстрації в разі, якщо реєстраційні документи подані з порушенням. Причому, відмова у реєстрації не є перешкодою до повторного звернення.

Після отримання свідоцтва про реєстрацію об’єднання громадян члени організації можуть розпочинати активну діяльність із захисту своїх законних інтересів.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *