Друге коло Західно-Української хокейної ліги

Західно-Українська хокейна ліга – на телеекрані!

Набирає обертів друге коло Західно-Української хокейної ліги, в якій змагається 10 команд. Черговий тур став, можна сказати, історичним, адже матч ХК “Чернівці” – “Беркут” (Львів) повністю транслювався на телеканалі “Чернівці”.

хокей_західно-українська_ліга_1 1

Ініціював цю трансляцію відомий буковинськийспортивний журналіст Георгій Мазурашу, який донедавно очолювавобласний спорт, але через конфлікт з профільним міністром Юрієм Павленком (про це напишемо окремо) минулої осені пішов у відставку.

хокей_західно-українська_ліга_2

Реалізувати «хокейний телевізійний проект допомогли генеральний директор ТРК “Чернівці” Геннадій Сергєєв, який є великим шанувальником спорту, власник чернівецького “Льодового майданчику” і капітан ХК “Чернівці” Павло Польовий та Профі-студія “КУМ-відео” на чолі з Вадимом Зарицьким та Юрієм Радуляком. А коментував зустріч кращий спортивний телерепортер Буковини Сергій Батюк, якому асистував той же Мазурашу.

Наступну домашню гру ХК “Чернівці” (15 лютого проти ХК Фаворит з Рівного) також можна буде побачити на ТРК “Чернівці”. Як зазначили організатори трансляції, хокей на телеекрані викликав неочіковано багато позитивних відгуків, тому заплановано показати всі матчі за участю ХК “Чернівці”, в тому числі виїзні.

Звітний чемпіонат Західної України з хокею проводиться вп’яте. У попередніх перемогу святкували: 2005 р. – «Олімпія» (Калуш), 2006 р. – «Патріот» (Вінниця, тепер – у вищій лізі), 2007 р. – «Беркут» (Львів),
2008 р. – «Ватра» (Новий Розділ Івано-Франківської області, виступає у вищій лізі).

До речі, Західну Україну можна назвати “колискою” українського хокею. За архівними даними, перший офіційний хокейний матч Львівське товариство їзди на ковзанах організувало 16 січня 1905 року – за участю львівського клубу «Чарні» (газета «Слово Польське», Львів, 1905, No. 26).

А на Буковині так званий канадський хокей почав зароджуватися десь наприкінці 1929 року. Про це у своїй праці “Спортивний рух на Північній Буковині (1918-1940)” писав багаторічний завідуючий кафедрою фізичного виховання чернівецького університету, кандидат історичних наук Микола Гонжа: «Десь у той же час Чернівецька мерія обладнала спеціальний майданчик для нової зимової гри. І вже у січні 1930 року було зіграно перший хокейний матч – між чернівецькими командами “Маккабі” та “Ян” (він завершився внічию 1:1)».

Як свідчать архівні дані, львівські команди до другої світової війни успішно виступали у чемпіонаті Польщі, а буковинські команди боролися за високі позиції у чемпіонаті Румунії. Але це – окрема тема, яка потребує ширшого висвітлення.

хокей_західно-українська_ліга_3

Західно-Українська хокейна ліга. Результати матчів ІІ кола.

ХК Олімпія (Калуш) – ХК Чернівці – 4:7
ХК Фаворит (Рівне) – ХК Явір (Яворів) – 5:8
ХК Луцьк – ХК Львів – 9:1
ХК Еней (Дрогобич) – ХК Беркут (Львів) – 4:1
ХК Експрес (Львів) – ХК Фаворит (Рівне) – 7:0
ХК Львів – ХК Еней (Дрогобич) – 4:7
ХК Чернівці – ХК Беркут (Львів) – 5:5
ХК Олімпія (Калуш)- ХК Беркут (Львів) – 4:1
ХК Беркут (Львів) – ХК Ватра (Новий Розділ, Ів-Франк. обл.) – 3:5
ХК Ватра (Новий Розділ) – ХК Фаворит (Рівне) – 10:0
ХК Олімпія (Калуш) – ХК Явір (Яворів) – 2:6

Турнірне становище

І О
1. ХК Явір (Яворів) 11 29
2. ХК Луцьк 10 28
3. ХК Ватра (Новий Розділ, Ів-Фр. обл.) 11 28
4. ХК Експрес (Львів) 10 21
5. ХК Еней (Дрогобич) 11 14
6. ХК Чернівці 11 13
7. ХК Фаворит (Рівне) 12 13
8. ХК Беркут (Львів) 13 10
9. ХК Львів 11 4
10. ХК Олімпія 3 12

Михайло Добрий, фото Діани Корсун

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *