Дністер – ріка життя

 Екологічний прес-тур (спецвипуск газети «Версії» )

або Про те, як «зелені» журналісти намагалися рятувати забруднену людську свідомість

Дністровський каньйон – одна з найкоштовніших і найошатніших перлин природнього вбрання України. Тому не дивно, що в журналістській команді, яка подорожувала річкою, не було жодної людини, на яку ця мандрівка не справила би враження. Група, скомплектована з представників 4-х держав – України, Молдови, Швейцарії та Великої Британії – віком від 19-ти до 70-ти, стала учасником прес-туру й майстер-класу з екологічної журналістики «Екологічні проблеми басейну Дністра та шляхи їхнього вирішення: роль превентивної екологічної журналістики».

На 6 днів представники ЗМІ, які пишуть на екологічні теми, залишили свої кабінети, пірнувши з головою у… Природу. На них чекала ночівля у наметах і високе зоряне небо, якого ніколи не буває в містах, незаймані береги древньої ріки і 3 дні сплаву на катамаранах. Але, зрозуміло, що на тлі цієї небесно-райської краси монстрами постали промислові гіганти, без яких сучасна людина, начебто, з одного боку, і не може обійтися, а з іншого – легковажить їхніми загрозами. Не дай, Боже, перейти той рубікон, за яким уже не буде повернення… А зміни, принаймні кліматичні, все активніше стукають у наші двері.

Та забруднене довкілля – це лише наслідок забруднення людської свідомості, яке й породило споживацьке ставлення людей до природи та її багатств. Щоби якось пробитися до цієї свідомості та позбавити зашореності, журналістська команда й вирушила у Дністровський прес-тур. А спецвипуск газети «Версії» став підсумком цієї програмної подорожі.

Наразі, у своїх виданнях журналісти вже розповіли про бачене. Сподіваємося, наш труд не був марним. І ті, для кого ми працюємо, усвідомлять: кожен людський крок залишає в навколишній природі слід. А від того, яким є цей слід, залежить не тільки наше життя, а й майбутнє наших дітей. Водночас, щоби на думку громадськості звернули увагу й ті, хто приймає рішення, ми вирішили зібрати свої публікації в одному виданні. Його і пропонуємо вашій увазі.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “Дністер – ріка життя”