За 35 років про чорнобильців добряче призабули?!.

Найбільша екологічна катастрофа сучасності сталася 35 літ тому – 26 квітня 1986 року о 1год. 23 хв. Потужний вибух на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС поділив світ на до і після атомної аварії  Число постраждалих можна  визначити лише приблизно. Серед загиблих   працівники АЕС,  пожежники та військовослужбовці, а ще додаймо мільйони хворих  цивільних осіб

До зон радіоактивного забруднення повністю або частково віднесено територію 74 районів 12 областей України, серед яких і Чернівецька.

Статус постраждалих від аварії на Чорнобильській АЕС мають нині понад 16 тисяч буковинців. 2054 мешканців нашого краю були ліквідаторами наслідків цієї катастрофи. Зрозуміло, що їхня кількість за 35 років, що минули, суттєво зменшилась.

Держава на законодавчому рівні визначила коло громадян, постраждалих від Чорнобильської катастрофи, та регламентувала їхній статус та пільги.  Тож щороку державний бюджет передбачає фінансування на соціальний захист українців, постраждалих від цієї катастрофи. На Буковині сьогодні близько 7 тисяч пенсіонерів одержують пенсії, як особи, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Як і годиться, раз на рік – у День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС – влада згадує про тих, хто, без перебільшення, врятував світ від вселенської катастрофи. Та, на жаль, якщо раніше  із представниками громадських організацій чорнобильців зустрічалися виключно перші особи краю, то нині ця прерогатива перейшла до їхніх заступників.  

Зрештою, якщо познайомитися з Наказом Міністерства соціальної політики України від 9.02.2021р. №74 «Про встановлення розмірів грошової компенсації вартості продуктів харчування громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи на 2021 рік», то стає щонайменше сумно. . Для чорнобильців І категорії грошова компенсація складає 414 грн. щомісячно. Їх, до слова,  159 осіб. А 462 чорнобильця ІІ категорії  отримують в місяць 207 грн.  Важко навіть уявити, як можна за ці кошти поправити здоров’я просиленим харчуванням? Але варто наголосити, що розміри цієї компенсації, попри шалену інфляцію, залишаються незмінними впродовж декількох років.

Ангеліна КОЛІСНИК, студентка-практикантка кафедри  журналістики ЧНУ

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *