Депутати встановили єдиний шлюбний вік – з 18 років

Верховна Рада підвищила мінімальний вік жінок для вступу в шлюб з 17 до 18 років. Адже така різниця є дискримінаційною щодо статевої зрілості, кажуть автори проекту – Микола Томенко, Віталій Корж, Євген Суслов та Олена Бондаренко. Крім того, зрівняння віку передбачає Конвенція ООН з прав дитини, де йдеться, що людина з 18 років досягає фізичної, інтелектуальної та психологічної зрілості.

За ухвалення в цілому відповідного законопроекту №8588 проголосували 259 депутатів за мінімально необхідних 226. Відповідні зміни Рада внесла до Сімейного кодексу.

Таким чином, Рада встановила однаковий шлюбний вік для чоловіків і жінок – 18 років.

Крім того, депутати також підняли мінімальний шлюбний вік для виняткових випадків. Досі, за рішенням суду це було можливо з 14 років, нині ж доречною буде межа у 16 років.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Проте дія закону не поширюється на осіб, які подали заяву про укладення шлюбу до набрання чинності законом.

В інтерв’ю Deutsche Welle автор проекту Сімейного кодексу, доктор юридичних наук Зореслава Ромовська зазначила, що питання шлюбного віку було дискусійним давно. Ще при обговоренні  Сімейного кодексу автори взяли до уваги рекомендації міністерства освіти, яке оперувало статистикою, що багато дівчат вагітніють і народжують ще у школі, тобто у віці до 17 років. А також тоді  врахували фізіологічні та психологічні властивості жіночого організму, пояснює Ромовська. Вона вважає, що статистика досі не змінилася.

– Шлюбного віку я б не чіпала. І залишила б 17-18 років. Бо це питання потребує серйозного обговорення. Депутати мають оперувати статистикою, знати думку гінекологів, психологів, юристів, і зрештою суддів. Ми повинні взяти судову статистику, а з якого ж віку звертаються жінки за правом на шлюб. То що, краще їй робити аборт, бо іншого виходу не буде?  Тут слід все врахувати, – каже юрист.

Встановлення кодексом виняткового мінімального шлюбного віку 14 років віддало це питання на розсуд суддів, які бачать у суді дійових осіб, враховують конкретні обставини та  інтереси всіх сторін. Наприклад, шлюбні традиції національних меншин: ромів чи то татар, які одружуються і народжують дуже рано.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *