Чужим закон – собі все можна

або Як конфлікт з новим начальником РЕМу ледь не зірвав свято у Сторожинці 

IMG_0462 

Минулими вихідними сторожинчани відзначали два свята в одному: 565 років від першої згадки про Сторожинець і 109 років від дня, коли населений пункт отримав статус міста.

Центральний майдан ущерть заповнили люди. Діточок розважали різноманітні атракціони, дорослих зваблювали численні гурманські принади.

Сцена зібрала найповажніших сторожинчан і гостей міста. Потім на зміну урочистостям і нагородам прийшли запальна художня самодіяльність і показові спортивні виступи вихованців тренера з карате Павла Шестакова, які щойно привезли медалі з міжнародного турніру. Вабила до себе і виставка творчих робіт Центру дитячої та юнацької творчості і місцевої Художньої школи. Солідно виглядав стелаж із продукцією Сторожинецької друкарні, 80% якої, за словами директора Віктора Белінського, складають книги, в тому числі місцевих авторів. До Дня міста друкарі випустили гарне подарункове видання «Сторожинець: мандрівка крізь віки». Її автор, Олександр Гадинка, провідний спеціаліст відділу опіки та піклування міської ради, зізнався, що видав книгу для того, щоби кожний сторожинчанин, який прочитає її, зміг «ще раз закохатися в рідне місто».

Одне слово, свято вдалося: люди гуляли, відпочивали, спілкувалися й раділи. Та його, себто свята, могло й не бути. Бо новопризначений начальник Сторожинецького РЕМу п. Штогринець, який до цього обіймав посаду начальника Чернівецького міського РЕМу, відмовився підключати світло на потребу місту та його імпрезі. А без цього жоден атракціон, мікрофон тощо не працюватимуть.

Головного електрика району, як повідомило джерело зі Сторожинця, довелося вмовляти, переконувати, сварити мало не годину. Він вимагав, аби міська рада виготовила технічні умови!

Напевне, за законом так воно й мало би бути. Та раніше, коли Обленерго було державним, про це ніколи не йшлося. Влада й державне підприємство ставили собі за мету єдине: як зробити людям краще. Нині ж цілі Обленерго та міськради, на жаль, стали кардинально протилежними. У міської ради – такі вже її функції – основою діяльності є добробут громади. У монополіста ж приватника, ПАТ «ЕК «Чернівціобленерго», головне завдання – набити кишені, чи то пак – отримати прибуток. І це теж зрозуміло: інакше просто не може бути.

Утім, влада на те й влада, щоби тримати в своїх руках державницькі віжки. Тим паче, що у даному випадку їй було чим апелювати. Адже, якби Сторожинецький РЕМ сплачував справно за землю, на якій стоять стовпи і трансформатори, підтримував потрібну споживачам напругу в електромережах, вчасно ремонтував трансформатори або ж хоча б поміняв аварійний стовп у центрі Сторожинця біля будинку культури, про який і газети вже писали, і телебачення показувало. Тоді міг би і «права качати». Та коли всього цього нема, то РЕМ аж ніяк не може змушувати когось жити за законом, а сам – порушувати його.

Вл. інф.      

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *