Апатриди мають право на увагу держави

 

В Чернівцях обговорили проблеми осіб без громадянства

Довідка «Версій» – Безгромадя́нство – юридичний стан осіб, які не мають громадянства в жодній державі. Міжнародна назва осіб без громадянства – апатрид.

Проблема апатридів з’явилася й в Україні. Так, в Одеській області в кожному прикордонному з Молдовою районі виявлено по 200-300 таких осіб. На Буковині ситуація подібна, хоча може й не так кількісно виражена: у прикордонних з Молдовою районах виявлено з десяток осіб без громадянства. Але є, скажімо, сотні громадян Молдови, що прагнуть отримати українське громадянство. Тож на часі був «круглий стіл» на тему «Вирішення проблем безгромадянства в Україні: досвід європейських країн», організований Комітетом виборців у рамках програми Всеукраїнського громадського партнерства «Ініціатива з подолання безгромадянства в Україні».

– Завдання Всеукраїнського партнерства – не лише виявити осіб без громадянства, але й допомогти їм отримати документи на легальне перебування в Україні, – наголосив координатор партнерства у Чернівецькій області Тарас Халавка. – Кожна життєва історія осіб без громадянства є індивідуальною. Тому важливо, щоби органи влади ставилися до цих людей із повагою, а не прагнули піти найпростішим шляхом – депортації.

Вл. інф.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *