Стихія: повінь зійшла – проблеми залишаються

Нинішнього тижня Буковину відвідали чи не всі перші особи держави. Єхануров навіть цемент до ями, де невдовзі, напевно, має вирости новий будинок, накладав власноруч. Усі високі гості аналізували й оцінювали ситуацію, зустрічалися з людьми та влаштовували собі піар-акції. А також обіцяли, обіцяли, обіцяли…
Зрештою, варто запам’ятати, хто що казав, аби потім спитати.
Віктор Ющенко, президент: – Через 4 місяці буковинці, які втратили будинки, вселяться у нові оселі.
Дуже сердито висловився Президент і щодо «поганих чиновників, яких народ може закопати і проклясти».
Юлія Тимошенко, прем’єр-міністр України: – Місцева влада сьогодні несправедливо ставиться до людей: вона свідомо занижує обсяги майнових збитків громадян і відповідно занижує суми виплати компенсацій. Я матиму суттєву предметну розмову з представниками органів місцевої влади, бо так до людей ставитися не можна!
Нардеп Геннадій Москаль: – За Чернівецькою областю закріплено п’ять членів депутатської фракції «Наша Україна-Народна Самооборона» і більшість з них є членами партії «Єдиний Центр». Це – Іван Стойка, Юрій Стець, Василь Петьовка, Ігор Кріль та Оксана Білозір.
Прошу звернути увагу на те, що більшість цих народних депутатів є членами партії «Єдиний Центр», які, на мою думку, взяли на себе всю відповідальність за політичне і соціально-економічне становище області та її мешканців, – йдеться в листі народного депутата Геннадія Москаля до журналістів Буковини.
Він виступив також за розробку регіональної протипаводкової програми, «яка забезпечила би боротьбу із водною стихією. Треба сформувати гідроспоруди, розпочати їх будівництво і термінове фінансування», – сказав він журналістам під час відвідин Вижниці.
Президент висловив переконання, що багато чого з того, що сталося під час повені, зокрема, і в цьому містечку, можна було б уникнути, якби ставлення до природи було раціональним і продуманим, повідомляє прес-служба президента. «Ми сьогодні повинні говорити про інше ставлення до лісового фонду», – наголосив Президент.
Він звернув увагу на те, що попереднє керівництво організовувало з Вижниці масовий вивіз лісу. «Кожної ночі попід хати тут вивозили по машині лісу, і дуже часто ці машини супроводжувала міліція», – повідомив він. Ющенко підкреслив при цьому, що такі незаконні дії здійснювалися, незважаючи на те, що територія Вижниці належить до національного природного парку. Як зазначив президент, це докір не лише владі, а й місцевій громаді, оскільки вона мала б реагувати на такі речі належним чином.
Президент також додав, що вода з Черемошу не завдала б такої великої шкоди, якби було достатньо добре проведене берегоукріплення.
На Буковині має бути посилено технічне оснащення територіальних підрозділів Міністерства з питань надзвичайних ситуацій, оскільки наразі воно – на незадовільному рівні. Він нагадав, що близько 8 років тому Міністерство оборони передало на Буковину для потреб МНС найкращу техніку для земляних і рятувальних робіт. Однак на сьогодні цієї техніки вже практично немає, оскільки тодішнє керівництво Міністерства з НС розпродало її.
Президент наголосив, що в бюджеті на 2008 рік враховано кошти на фінансування необхідної техніки у регіоні.
Також Ющенко повідомив, що сьогодні Міноборони розглядає питання про відновлення на Буковині дислокації інженерного батальйону.
Юлія Тимошенко ініціювала створення урядової комісії з вивчення ситуації на Калинівському ринку, підтопленому внаслідок стихії. Про це вона заявила під час зустрічі з підприємцями ринку, яка відбулася в рамках робочої поїздки до Чернівецької області.
За словами Тимошенко, комісія має відпрацювати зміни до чинного українського законодавства, спрямовані на захист підприємців, які працюють на ринках України. «Ми зробимо не тільки для Калинівського ринку, а й для всієї України надійну нормативну базу, згідно з якою ви зможете працювати», – підкреслила глава Уряду, звертаючись до підприємців Калинівського ринку. Прем’єр-міністр повідомила також, що Уряд звернеться до Верховної Ради України з вимогою розглянути такі зміни до законодавства у невідкладному режимі
Прем’єр-міністр пообіцяла, що зазначена урядова комісія розгляне і діяльність дирекції ринку. За словами керівника Уряду, комісія розробить проект рішення щодо врегулювання ситуації на Калинівському ринку, яке запропонує прийняти міській раді Чернівців. Юлія Тимошенко пообіцяла, що візьме під особистий контроль виконання всіх рішень Уряду щодо Калинівського ринку.
Увага уряду буде спрямована і на незаконні забудови, які могли вплинути на зміну русла річки. Юлія Тимошенко зазначила, що у разі їх виявлення, незаконні забудови підлягатимуть знесенню.
Вл. інф.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *